08/10

BK 10.000m en BK steeple dames: Lunders verrast, Verbruggen en Dalemans op de afspraak

-ldq9232

Yannick Michiels (op kop) breekt de titelstrijd open.

September was goed gevuld met kampioenschappen. Op zondag 27 september streden de dames voor de titel op de 3000m steeple in Braine-l’Alleud. Nadien werden de balken opgeborgen en was het tijd voor een andere titelstrijd, die op de 10.000m.

Eline met een nieuw PR naar winst

Eline Dalemans/AVLO was de grote favoriete om zichzelf op te volgen op de steeple. Met slechts vier Vlaamse deelneemsters aan de start wisten we met zekerheid dat de titel al voor negentiende keer op twintig edities naar een Vlaamse atlete zou gaan. Enkel in 2011 kon Anne-Sophie Marechal winnen voor CABW.

“Ik hoopte dat er een paar Nederlandse meisjes van start zouden gaan, maar door de strengere maatregelen in Nederland was dat niet meer mogelijk. Met zo weinig deelneemsters was het moeilijk om een goede tijd te lopen”. Het lage aantal dames aan de start hield Eline niet tegen om voor een goede tijd te lopen. “Ik was lang op weg naar een tijd tussen 9’52 en 9’55”, maar de laatste twee ronden ben ik wat stilgevallen. Uiteindelijk loop ik wel een persoonlijk record, maar helemaal tevreden ben ik daar niet mee. Ik had het gevoel dat ik beter kon en dat is jammer”. Eline won in 10’05”02 voor Sofie Gallein/AVR (11’09”55), Jolien Van Hoorebeke/RIEM (11’25”39) en Antse Meylaers/AVT (11’49”90).

Begin juni werd Eline nog geopereerd aan haar knie, waardoor ze vier weken met een brace rondliep. “Pas op 20 juli kon ik opnieuw beginnen lopen, want ik sukkelde nadien nog met een ontsteking op die knie. Veel alternatieve trainingen, zoals aquajogging of fietsen, kon ik niet doen. Maar ik ben wel blij dat ik de operatie heb gedaan. Als het seizoen bezig is, wil je niet teveel rusten. De anderen zijn aan het trainen, dus je wilt ook trainen. Nu loop ik al na zes weken trainen mijn record, dus het deed deugd om mijn lichaam eens te laten rusten”.

Zondag komt Eline in actie op het BK 10 kilometer op de weg in haar eigen Lokeren. Vorig jaar werd ze derde, maar dit jaar verwacht ze een ander wedstrijdverhaal. “Vorig jaar liepen de vrouwen hun wedstrijd samen met de mannen. Nina (Lauwaert/ROBA) en Hanne (Verbruggen/VITA) waren meteen weg en dat tempo kon ik niet aanhouden. Ik kon wel aanpikken bij enkele mannen die mijn tempo liepen. Dit jaar lopen de vrouwen hun wedstrijd apart en vele kunnen zich daaraan mispakken. Ik hoop vooral om niet alleen te vallen tijdens de wedstrijd. Opnieuw het podium halen zou geweldig zijn, maar het deelnemersveld is sterker dan vorig jaar. Hoewel, je weet natuurlijk nooit”.

Het Europees Kampioenschap in Parijs viel deze zomer weg wegens de gekende omstandigheden. Om een selectie te behalen op de 3000m steeple, moest Eline 9’47”38 lopen. “De limiet voor Parijs zat in mijn achterhoofd. Volgend jaar wil ik uitkijken naar een buitenlandse wedstrijd. Dan wil ik graag richting 9’50” of misschien zelfs 9’45”. De wedstrijd moet natuurlijk nog gelopen worden. Ik heb ook een paar trainingen gevolgd bij Paul Thys en hij is overtuigd dat ik een tijd rond 9’45” kan lopen. Het is niet simpel, maar niet onhaalbaar”.

Hanne wint van kop af aan

Hanne Verbruggen/VITA ging twee jaar na haar vorige Belgische titel op de 10.000m als favoriete van start. Ze liep een hele wedstrijd attent vooraan, want voor het tempo moest ze zelf zorgen. “Ik had geen zin om 25 rondjes alleen te lopen, dus het was het afwachten wat de rest ging doen en volgen. Ik had gehoopt dat ze wat meer kopwerk gingen overnemen, maar telkens iemand overnam ging het tempo naar beneden”. Het record van Hanne staat sinds vorige zomer op 33’30”67. Om trage eindtijd te vermijden, nam ze zelf veel kopwerk op zich. “De laatste 600m nam Florence De Cock/WACO over en ben ik gevolgd. Mieke Gorissen/ADD moest toen passen. De laatste 200m ging ik over Florence en dat was genoeg voor de winst”. Ze pakte de Belgische titel in 34’29”98 voor Florence (34’31”56) en Mieke (34’32”58). Hanna Vandenbussche/AVR, de Belgische kampioen uit 2011, werd vierde in 35’16”47.

Deze week liep Hanne nog een 5 kilometer in Manchester waar ze vierde eindigde in een sterk deelnemersveld. “Een goede tijd zat er door de slechte weersomstandigheden niet in, maar dat is natuurlijk voor iedereen hetzelfde. De vierde plaats deed wel deugd”. Net zoals Eline, staat ook Hanne aan de start van het BK 10 kilometer in Lokeren. “Ik ga alles geven en we zien wel waar ik uitkom. Het liefste natuurlijk op de eerste plaats. Vorig jaar heb ik mijn eigen wedstrijd gelopen, toen was dat in een mooie tijd en met winst erbovenop. De wedstrijd moet natuurlijk nog gelopen worden”.

De komende jaren blijft Hanne focussen op de marathon. “Ik moet mezelf blijven uitdagen, want rondjes lopen op de piste is te eentonig voor mij. Mijn laatste marathon was eind 2019 in Valencia. Begin december loop ik opnieuw in Valencia met als doel om mijn tijd van 2u35’00” te verbeteren. Twee weken geleden ben ik wel serieus ziek geweest. Ik had schrik dat het om corona ging, want dat heeft een zware impact op de longen. Ik begon al te vrezen voor de marathon, maar de coronatest was gelukkig negatief. Het bleek om een virale infectie op mijn luchtwegen te gaan, waar ik toch stevig ziek van ben geweest”.

De deelname van Hanne aan de CrossCup deze winter is nog onzeker. “De relays zijn weggevallen, dus er zijn nog vijf wedstrijden over en ik weet niet of we er een mogen laten vallen met het oog op het eindklassement. Een van die wedstrijden valt een week voor mijn marathon, dus die loop ik sowieso niet. Als we geen wedstrijd mogen laten vallen, heeft het niet veel zin om deel te nemen. Dan ga ik mij volop concentreren op de marathon”.

Mats helemaal terug met een knappe overwinning

Bij de mannen was Clément Deflandre/HERV de grote favoriet. De Belgische kampioen op de steeple werd uiteindelijk derde in 29’34”60. Nicolai Sake/LYRA werd een halve seconde eerder tweede in 29’34”06, want het was Mats Lunders/AVT die de titel pakte in 29’29”92. “Op de Nacht van de Atletiek liep ik een 5000m en hield daar een heel goed gevoel aan over, want ik liep een tijd van 14’10”69. Nadien hebben we toegewerkt richting het BK 10.000m”. Met grote ambities kwam Mats niet aan de start. “Winnen was zeker niet het doel, een goede prestatie en top vijf was wel. Ik voelde dat ik in de weken voor het BK opnieuw een stap in de goede richting had gezet en op het BK waren de omstandigheden ideaal om te lopen. Dus een goede prestatie was zeker mogelijk”.  

Na een aantal rustige jaren heeft Mats de draad met topatletiek opnieuw opgepakt. “Ik ben altijd blijven lopen voor de fun, maar de voorbije twee, drie jaar heb ik toch wat afstand genomen van het lopen. In maart was de goesting terug om hard en gestructureerd te trainen. Daarom heb ik samen gezeten met mijn trainer. Een goede 5000m en goed presteren tijdens de winter hebben we toen als doel vooropgesteld”. Na de Nacht was het eerste doel al behaald, waardoor het BK 10.000m in het beeld kwam. “Op de 5000m mis ik snelheid, daarom kom ik beter tot mijn recht op de 10.000m. Maar dat kan je niet vaak lopen op de piste”. In Braine L’Alleud kreeg Mats een uitgelezen kans om zijn goede conditie te tonen. “In het begin heb ik eerder afwachtend gelopen. Toen Yannick Michiels/VMOL het heft in handen nam, heb ik ook een ronde de kop genomen. Ik voelde dat een gat kon slaan, maar ik heb toen nog even gewacht. Uiteindelijk heb ik dan toch mijn versnelling geplaats en kon ik meteen een gat van een zestigtal meter slaan. De laatste ronde heb ik nog wat uitgelopen om te genieten van de winst. Uiteindelijk had ik nog een vijftal seconde voorsprong op de tweede. Ik ben ook heel tevreden over mijn tweede 5 kilometer, want die liep ik in 14’35”. Het is de tweede wedstrijd dit seizoen waar Mats met een goed gevoel aan het lopen was. Het vertrouwen is daarom nog niet helemaal optimaal. “Het gevoel dat je met zekerheid jouw voorsprong kan vasthouden, is er nog niet helemaal. Maar tijdens die laatste ronde heb ik toch kunnen genieten”.

De Belgische titel heeft het vertrouwen natuurlijk een boost gegeven. “Mocht ik als zesde zijn geëindigd in een goede tijd, was ik ook tevreden geweest. Nu ga ik natuurlijk met iets meer zelfvertrouwen richting de volgende wedstrijd”. En die volgende wedstrijd is opnieuw eentje over 10.000m met een Belgische titel als inzet, het BK 10 kilometer op de weg komende zondag. “Er staat een sterk deelnemersveld aan de start in Lokeren, maar de plaats maakt mij niet zo veel uit. Ik wil mij graag tonen in dit deelnemersveld en dan zien we wel waar ik eindig”.

Mats, die in het verleden twee keer deelnam aan een Europees kampioenschap bij de seniores op de piste, heeft de smaak weer helemaal te pakken. “Ik merk dat ik sinds maart grote stappen heb gezet en ik hoop op dit elan te blijven verder doen de komende jaren”. Na het zomerseizoen komt het tweede hoofddoel van Mats en zijn trainer in beeld, de crossen. “Ik ben geen ras crosser, maar ik kon altijd mijn plan trekken. Zeker als er niet te veel modder bij kwam kijken. Het niveau in België ligt op dit moment heel hoog. Wanneer alle toppers aan de start staan, zal in het groepje daarachter zitten. Daarvoor ben ik realistisch genoeg. Ik hoop op enkele mooie prestaties om dan volgende zomer een nieuwe stap voorwaarts te zetten. Op termijn droom ik ook van de marathon, maar eerst nog wat snelheid opbouwen”.