08/08

Bikkelen om behoud in Europabeker met vier dalers

belgaimage-152944532-full

De Belgian Tornados treden in Sandnes aan met een erg jonge ploeg, maar behoren dessalniettemin tot de favorieten.

Top zeven halen. Dat is het heel duidelijke doel waar onze landgenoten dit weekend voorstaan tijdens de European Team Championships – kortweg Europabeker – in het Noorse Sandnes. België komt uit in de First League, het tweede niveau, en probeert zich ook zondagavond nog in diezelfde divisie te bevinden.

Vanaf de volgende editie in 2021 krijgen de European Team Championships een ander format, waarbij er nog slechts plaats is voor acht in plaats van twaalf landen per divisie. Dat betekent dat er dit jaar zwaar gesnoeid moet worden. In principe degraderen er liefst vijf landen per reeks, maar omdat in de divisie van België de geschorste Russen automatisch zakken zijn er ‘maar’ vier dalers. De kampioen gaat op naar de Super League, de nummers twee tot en met zeven verzekeren zich van behoud, de nummers acht tot en met elf degraderen.

België beschikt al enkele jaren over enkele grote sterktes, maar ook enkele steeds terugkerende zwaktes, en dat is dit jaar niet anders. Op papier althans, want laat ons vooral hopen dat onze landgenoten die achterin bengelen op de startlijst toch voor een verrassing weten te zorgen. Over de 400 meter moeten we ons zelden zorgen maken, en dat lijkt nu met Camille Laus/RCB en Jonathan Sacoor/OEH ook niet nodig. Collega-Tornado Robin Vanderbemden/SER neemt de 200m voor zijn rekening en moet op zijn beurt voor een hoop punten kunnen zorgen.

Ook in 1.500m en 3.000m komen we met Stijn Baeten/DCLA en Isaac Kimeli/OEH weer sterk voor de dag, maar zij treffen wel fenomenen Jakob en Henrik Ingebrigtsen. Derde broer Filip Ingebrigtsen loopt de 5.000 meter, tegen onze Lahsene Bouchikhi/ROBA.

Bij de vrouwen zijn de afstandsnummers in ons land traditioneel iets minder bezet, maar aan de deelname van Lindsey De Grande/OEH in de 3.000m kunnen we onmogelijk voorbijgaan. Het gaat om haar eerste internationale selectie sinds ze getroffen werd door leukemie, een ziekte die voor haar helaas nog altijd niet tot het verleden behoort.

Op de kampnummers komt België meestal iets minder sterk voor de dag. Van polsstokspringers Fanny Smets/CABW en Ben Broeders/DCLA kunnen we nochtans verwachten dat ze helemaal bovenin meedoen, en dat geldt natuurlijk ook voor Philip Milanov/VAC in het discuswerpen. Onze andere kampers staan een stuk lager op de startlijst. Het zal er voor hen op aankomen om de laatste plaatsen te vermijden.

De Europabeker heeft al vaker als laboratorium gediend voor enkele nieuwigheden, en dat is ook in Sandnes weer het geval. In de verticale springnummers mogen atleten slechts vier keer falen verspreid over de hele competitie. Het zal er dus op aankomen zuinig met pogingen om te gaan. In de werpnummers krijgt de top vier na de eerste drie pogingen nog een vierde poging, en die is beslissend. De afstanden van die top vier gaan met andere woorden terug op nul voor aanvang van de vierde poging.

Meer info, oa tijdschema, kan je bekijken op deze pagina.