20/06

België blijft in First League

vervaet-imke-2021-etc-cluj-napoca-belga

Imke Vervaet

Na twee dagen in het Roemeense Cluj-Napoca hebben de Belgen zich verzekerd van een verlengd verblijf in de First League. Tsjechië won en promoveert samen met Wit-Rusland naar de Super League. Na de eerste dag stond Nederland nog op kop, maar onze Noorderburen moesten uiteindelijk tevreden zijn met een derde plaats. De Belgen deden het meer dan behoorlijk op de tweede dag van de European Team Championshipsde met een overwinning van Imke Vervaet.

Het werd knokken voor Belgen om het behoud in de First League van de European Team Championships af te dwingen. Na de eerste dag stond ons land op een tiende plaats. Voor de elfde en twaalfde plaats in het eindklassement wachtte de degradatie, dus de Belgen wisten wat hen te doen stond op de tweede dag, namelijk de Roemenen en de Esten achter zich houden. Ierland gaf forfait en degradeert automatisch naar de Second League.

Op de eerste dag zorgde Rani Rosius/AVT op de 100m voor de nodige punten met een tweede plaats in 11”44. Kobe Vleminckx/LYRA sleepte een vierde plaats in de wacht na winst in de B-reeks met 10”49. Op de 400m zorgde Alexander Doom/AVR met de tweede plaats in 46”08 voor de nodige punten. Michael Somers/LYRA kon eveneens een tweede plaats veiligstellen op de 5000m met 13’48”16. Het bezorgde de Belgen na de eerste dag 121 punten en een tiende plaats.

Op de tweede dag zorgde Vanessa Sterckendries/OEH met een tweede plaats in het hamerslingeren met 69m48 meteen voor een goede start. Op de hoge horden bezorgde Anne Zagré/RESC ons land eveneens een tweede plaats in een sterke 12”87. Philip Milanov/VAC (discus, 61m26) en Aurèle Vandeputte/HAC (800m, 1’47”74) behaalden een derde plaats en zorgden daarmee voor de nodige punten. Op de 200m behaalde Imke Vervaet/RCG de winst binnen in een mooie 23”30. Vervaet bezorgde ons land op die manier de enige Belgische overwinning dit weekend. Het eindtotaal van de Belgen bedroeg 242 punten, oftewel 35 punten meer dan Roemenië dat samen met Estland degradeert. België mag zich als tiende in de eindstand opmaken voor een verlengd verblijf in de First League. De volgende editie van de European Team Championships vinden plaats in 2023.

Alle info over de European Team Championships vind je hier.