05/05

Belgen sterk op dreef bij seizoensbegin

konteh-noah-2022-herentals-nadia-verhoft

Noah Konteh

Afgelopen week weekend voldeden maar liefst acht Belgen aan een limiet voor een van de internationaal kampioenschappen deze zomer. Op zaterdag vielen twee limieten, eentje in Lokeren en eentje op Spaanse bodem. Een dag later voldeden zowel in Herentals als Jambes drie landgenoten aan de vooropgestelde limieten. Dit weekend staat ons opnieuw een druk atletiekweekend te wachten met de interclubcompetities en op zaterdag komen een aantal Belgen in actie tijdens de World Athletics Gold Level Meeting in Nairobi.

Camille Sonneville/KAAG opende het weekend met een eerste internationale limiet. De Gentse klokte 13”75 op de 100m horden tijdens de Beker van Vlaanderen in Lokeren, waarmee ze een honderdste onder de limiet voor het EKU18 bleef. Diezelfde dag liep Christian Iguacel/LYRA de limiet voor de Universiade op de 400m in het Spaanse Huesca. Met 46”37 bleef Iguacel zo’n vier tienden boven zijn record bij zijn seizoensopener.

Succesvolle limietenjacht in Jambes en Herentals

Een dag later tijdens de Belgische Universitaire kampioenschappen in Jambes liet ook Helena Ponette/HCO van zich horen op de baanronde. Ze klokte 52”96 en haar eerste duik onder 53 seconden brengt Ponette op de dertiende plaats aller tijden. Nog in Jambes sprong Merel Maes/ACW over 1m80, waarmee ze zich kwalificeert voor het EKU18 in Jeruzalem, want daarvoor werd 1m79 gevraagd. Pierre Straet/HERV sprong dan weer over 5m10 in het polsstokspringen, waarmee hij beter deed dan de gevraagde 5m08 voor het WKU20 in Cali, Colombia. Op dat WK krijgt hij alvast het gezelschap van Noah Konteh/OLSE, want de afstandsloper bleef in Herentals met 8’11”20 onder de WKU20 limiet (8’15”00). De 3000m in Herentals leverde nog twee limieten. Charlotte Pennemans/ACW (9’45”79) en Simon Jeukenne/HERV (8’27”52) voldeden aan de gevraagde tijden voor het EKU18.

Alle info over de internationale kampioenschappen deze zomer vind je hier.

Interclubweekend

Dit weekend staat in het teken van de interclub, met op zaterdag de vrouwen en op zondag de mannen. Het wordt de laatste keer dat de interclubcompetitie over twee dagen worden gespreid. Vanaf volgend worden de interclub competitie voor vrouwen en mannen samengevoegd, zoals dat dit jaar al het geval was voor de cadetten en scholieren.

De live results van de interclub competitie kan je dit weekend volgen op atletiek.nu.

Belgen in actie op World Athletics Continental Tour

Tot slot, in het Keniaanse Nairobi staat de Kip Keino Classics gepland, een World Athletics Continental Tour Gold Meeting. Naast enkele internationale topatleten zoals Christine Mboma en Fred Kerley, komen ook een aantal Belgen in actie. Vanessa Sterckendries/OEH komt in actie in het hamerslingeren, Timothy Herman/ACME in het speerwerpen en Rani Rosius/AVT en Imke Vervaet/RCG op de sprint.

Volg hier de livestream van de Kip Keino Classics Continental Tour Gold in Nairobi op zaterdag.