02/12

Bashir Abdi en Cynthia Bolingo winnen Allianz Gouden Spike

-jdc3009

Een stralende Bashir Abdi met z'n vierde Gouden Spike

Geen tiende trofee op rij voor Nafi Thiam, maar wel een eerste Gouden Spike voor Cynthia Bolingo. Bashir Abdi behaalde zijn vierde Gouden Spike op rij en evenaart zo het record bij de mannen.

Sinds 2013 prijkte Nafi Thiam onafgebroken op de erelijst. Maar aan die straffe streak komt nu een einde. Voor velen misschien toch een verrassing. Maar de 30-jarige Cynthia Bolingo heeft er natuurlijk een fabuleus jaar opzitten: een vijfde plek op het WK in Boedapest, een kanontijd van 49"96 op de 400m, een prachtzege op de Allianz Memorial Van Damme en successen met de Cheetahs. Wereldrecordhoudster en wereldkampioene vijfkamp Nafi Thiam won de Zilveren Spike, collega-meerkampster Noor Vidts de Bronzen Spike. "Fantastisch om deze prijs te winnen", reageerde Cynthia Bolingo. "Het was voor mij een droom om lid te worden van de sub 50-club. Het was een supermooi jaar en in 2024 volgt er weer een heel goed gevuld programma."

Bij de mannen mocht marathonspecialist Bashir Abdi voor het vierde jaar op rij de felbegeerde trofee mee naar Gent nemen. Julien Watrin ging met de Zilveren Spike aan de haal en Ben Broeders behaalde brons. "Het voelt goed om te winnen", luidde Bashir Abdi's eerste reactie. "Het is altijd leuk om beloond te worden. Weliswaar was er geen WK, maar ik ben fier op mijn prestaties van dit jaar. Het is een mooie beloning van het toffe seizoen."

De Belgian Cheetahs werden verkozen tot Ploeg van het Jaar. Zij schitterden onder meer met een fraaie vijfde plaats in de WK-finale in Boedepast.

Spurtrevelatie Delphine Nkansa en steeplespecialist Clément Labar wonnen de prijs van Belofte van het Jaar en zijn de Allianz Rising star van 2023. De G-spike komt in het trofeeënkastje van Roger Habsch terecht. De wheeler verpulverde dit seizoen het WR op de 100m in zijn klasse T51 en schitterde op het WK in Parijs. De prijs voor G-promotor ging naar atletiekclub Av Lyra-Lierse, een atletiekclub die al jaren een voortrekkersrol speelt op het vlak van G-sport. Een mooie bekroning voor het Av Lyra-Lierse- G-team onder leiding van Katia Casteels, Betty Breugelmans en Ann Crauwels.

Bekijk hier het palmares van de Gouden Spike.

 

 

-jdc3027

Carole Bam (links) en Cynthia Bolingo (rechts)