14/02

atletiekblik op weekend: via Belgisch kampioenschap naar Glasgow ?

-jdc5490-00001

Dit kogeltrio van het Vlaams kampioenschap moet zondag voor de nationale titel rekening houden met Jolien Boumkwo. Voor Sietske Lenchant (rechts) biedt het hinkstap ook nog een leuk alternatief. Yoika De Pauw komt ook nog in de horden aan de bak maar Anouska Helebuyck blijft bij het werpen.

Of het eveneens aan de global warming toe te schrijven is, kunnen we niet met zekerheid vertellen, maar feit is dat ook de atletiekwinters steeds korter worden. Zo is er nu zondag het BK indoor Alle Categorieën en amper een week later volgt het BK veldlopen al. De twee hoofdbrokken van het binnenlandse atletiekgebeuren gebeuren vlak na elkaar, en dan moet de maand maart nog beginnen…

Naast het BK indoor, kunnen de veldlopers zondag nog een laatste conditietest uitvoeren in de veldloop van de Noorderkempen in Essen, in de 51ste veldloop van Lommel of de cross van AC Lebbeke. Zaterdag is er in Lier nog een Powerplus Natuurloop van AC Lyra met een halve marathon als langste afstand en nog op zaterdag wordt de Gentse Topsporthal gevuld door de Buffalo-aflossingswedstrijden van KAA Gent (wedstrijden van pupil tot scholier). Zondagnamiddag is er in de Hobokense Sportschuur al de 6de Superkrack-jeugdmeeting van HAKI.

Maar op datzelfde moment staat in de Gentse Topsporthal de kwalificatie voor de Europese indoorkampioenschappen centraal tijdens de Belgische kampioenschappen Alle Categorieën. Drie landgenoten voldeden al aan de gestelde limieten, twee meerkampers zijn zo goed als zeker van een Europese uitnodiging en de twee estafetteteams hebben die invitaties al op zak. Dat is nog niet echt een hele bus vol, en van al die individuele gegadigden komen amper twee vrouwen in de Gentse arena op zondagnamiddag.
Uiteraard in Eline Berings daarbij. Zij is zowat de regerende Koningin van de Topsporthal en gaat zondag op zoek naar een nog snellere chrono dan haar 8”04 van de IFAM. Sarah Missinne/KAAG, Angel Agwazie/AVLO en Chloë Beaucarne/FLAC moeten in het hordespoor van Eline op zoek naar de eigen limieten. Meerkampsetr Hanne Maudens/VS steekt er bij de verspringsters ver bovenuit, al tekenen ook hier met pakweg Imke Vervaet/RCG en Youth Olympic kampioene Maité Beernaert/HAC de betere specialistes present en zijn die niet van plan om het de zevenkampster makkelijk te maken. 
In de dubbele baanronde wordt ook best de kwalificatielimiet van 52”84 in’t oog gehouden. Camille Laus/RCB was er zaterdag al dichtbij, maar nu wordt het dringen om naast Camille ook mee in de sterkste reeks te starten. Met onder meer Hanne Claes/RESC, Cynthia Bolingo/CABW, Margo Van Puyvelde/ASVO, Paulien Couckuyt/AVKA en Elise Lasser/VITA is er een nooit gezien kwalitatief aanbod voor het Cheetah-team.
Aurélie De Ryck/ACME gaat verder op recordjacht in het polsstokspringen en Jolien Boumkwo/RESC stapt nog eens in de kogelring. Daar neemt ze het op tegen meerkampster Yoika De Pauw/STAX, discuswerpster Anouska Hellebuyck/DEIN en hinkstapster Sietske Lenchant/ROBA. Laatstgenoemde moet in die driesprong rekening houden met Saliyya Guisse/RESC en Elsa Loureiro/RFCL.
Nogal wat titelkampen worden bij de vrouwen gedomineerd door de LBFA-meisjes. Hoogspringster Claire Orcel/CSF springt er ook letterlijk bovenuit, net als eerstejaarsbelofte Hilde Deswaef/WS in de 1500m, al houdt ze best rijzige 800m-kampioene Eléa Henrard/LACE in’t oog. Een andere Brusselse eerstejaarsbelofte, Camille Muls/RESC, kan behoorlijk wat weerwerk krijgen van Syrah Ghijselings/KAAG, de scholiere die in haar leeftijdscategorie geen concurrentie heeft. Nog spannender kan het worden in de baanronde: juniore Lucie Ferauge/CABW en Imke Vervaet/RCG zijn er echt wel aan elkaar gewaagd. De zuivere sprint zal zondag wel Vlaams getint zijn. Elise Mehuys/LYRA vindt een andere juniore, Rani Rosius/AVT, op haar 60m-pad.

Bij de mannen wordt – net als bij de vrouwen – de 400m een spektakelstuk met vele kandidaat-Tornados. Kevin en Dylan Borlée/RCB kunnen de graadmeter van hun toekomstige Glasgow-maats van dichtbij opmeten: Christian Iguacel/LYRA, Robin Vanderbemden/SER of Julien Watrin/DAMP. Het worden dure EK-plaatsjes. Op de dubbele afstand koestert Aaron Botterman/KAAG terecht ook EK-ambities. Met Aurèle Vandeputte/HAC en Pieter Sisk/DCLA in zijn zog en een goed gevulde en luidkeelse bocht, moet die 1’47”64 dichtbij kunnen komen. Ook in de 1500m is 3’41”89 niet zo onbereikbaar. Ali Hamdi/DCLA en Tarik Moukrime/RESC hebben het (buiten) al eens ooit gedaan.
De vertikale springnummers staan eveneens in het teken van Glasgow. Ben Broeders/DCLA krijgt op zijn weg richting 5m65 steun van zijn twee clubgenoten Frederik Ausloos en Thomas Van Nuffelen. In het hoogspringen kan Bram Ghuys/OEH met de druk van junior Thomas Carmoy/CRAC richting 2m26 reiken. Corentin Campener/RESC (ver) en Bjorn De Decker/WIBO (hinkstap) staan in pole position van de horizontale springnummers en de sprintwedstrijden worden aangevoerd door twee Antwerpenaars: Kobe Vleminckx/ACHL in de 60m en Victor Hofmans/OLSE in de 200m.
In de 60m horden staan er heel wat meer kandidaat-medaillewinnaars te trappelen: Caty Dylan/RESC, Denis Hanbjoul/DCLA, Quentin Ruffacq/RESC, Dario De Borger/VAC en Jordi Van Den Eynden/KAPE liepen deze winter al allemaal onder de 8 seconden. Het langste loopnummer wordt een strijd tussen twee niet onervaren ROBA-lopers - Wesley de Kerpel en Cedric Van De Putte - die aan Vlaams kampioen Mathijs Casteele/KKS geen makkelijke klus zullen hebben.
Vier kogelstoters  met een seizoensbeste boven de 17 meter staan aan de werpring. Philip Milanov/VAC kan weinig gebeuren maar voor Matthias Quintelier/AVKA, Max Vlassak/ATLA en Stijn Spilliaert/HAMM blijven  er slechts twee medailles over.
De namiddag begint met het snelwandelen, waar slechts twee mannen en vier vrouwen in aanmerking komen voor de podia. Met Peter Van Hove/ACHL en Annelies Sarrazin/FLAC zijn – behoudens diskwalificaties – de winnaars al gekend.
Bekijk hier de deelnemerslijsten, het tijdschema of de minima voor Glasgow.