02/03

atletiekblik op weekend: tijd voor de nationale medailles

-ldq9297
De laatste wintermaand is begonnen. In Atletiekland staat dat voor heel veel kampioenschappen en nog meer nationaal eremetaal. Zaterdag en zondag wordt de Topsporthal het centrum van de medaillehandel.

De juniores en beloften mogen zaterdag hun ding doen. Voor heel wat van die deelnemers is het niet het eerste kampioenschap van dit winterseizoen: ook tijdens de Vlaamse titelcompetities alle categorieën, hetzelfde kampioenschap op Belgisch niveau en het studentenkampioenschap van vorige week, konden zij al proberen om dicht bij de medailles te geraken.

Slechts twee juniores konden dit seizoen een nationaal record scherper stellen en dat gebeurde telkens op een niet traditionele afstand. Zo toonde Elise Van der Elst/MOHA zich vorige week nog ijzersterk over de 1000m (2.46.21) maar het Henegouwse looptalent laat deze kampioenschappen aan zich voorbijgaan. Niet zo eerstejaarsjunior Jonathan Sacoor/OEH, die al begin dit jaar de 300m afhaspelde in 33.92. Uiteraard staat die anderhalve baanronde niet op het BK-programma, zodat Jonathan zijn pijlen zaterdag richt op de 200m. Meteen wordt de 400m-klus voor zijn leeftijdsgenoot Sven Van Den Bergh/AVKA een beetje minder moeilijk. Ook Tuur Bras/OEH (60mH), Eliott Crestan/SMAC (800m), Michael Obasuyi/DEIN en Jorg Vanlierde/DEIN (polsstok) zijn deelnemers die vorige zomer al uitblonken bij het eerste EK scholieren en die nu als eerstejaarsjunior met grote kans op slagen op zoek gaan naar een eerste titel in hun nieuwe leeftijdscategorie.

Bij de meisjes komt er slechts één juniore, die in Georgië vorige zomer de EK-finale haalde, aan de slag: sprintster Laures Bauwens/RCG probeert het nu zowel in de 60m als de 200m, maar krijgt daarbij fikse concurrentie van Céline Gauthier/CSDY en Hanne Claus/AVMO. Ook uitkijken naar de jonge Mathilde Deswaef/RCB die veertien dagen geleden al de titel AC op zak stak in de 1500m en dat nu opnieuw over die afstand zal proberen te herhalen.

De beloften hebben uiteraard al wat vastere voet aan de grond bij de nationale atletiektop. Zo zijn zaterdag Christian Iguacel/AVKA (200m), Alexander Doom/AVR (400m), Viktor Benschop/KAAG (800m), Caty Dylan/RESC (60mH), Emile Verdonck/AZW (hoog), Tobias Capiau/ATLA (ver), Yves Pausenberger/KAAG (hinkstap), Ben Broeders/DCLA (polsstok) en Matthias Quintelier/AVKA (kogel) al lang geen onbeschreven bladen meer. Dat geldt uiteraard eveneens voor Manon/ACME en Orphée Depuydt/HAC in de sprintnummers, Margo Van Puyvelde/ASVO in de 400m en Saliyya Guisse/RESC (hinkstap). Elien De Vocht/WACO wacht een eenzame opdracht in het polsstok, in tegenstelling tot de 60m horden, waar de mogelijkheden van Sarah Missinne/KAAG, Chloe Beaucarne/DEIN en Siliane Vancauwemberghe/MOHA erg dicht bij elkaar liggen. Hanne Maudens/VS zal de verspringtitel ook niet mislopen, al mag ze van meerkampster Noor Vidts/VAC (ook actief in de 200m) toch behoorlijk wat weerwerk verwachten.

Bekijk hier de deelnemers en het tijdschema van het BK Juniores en Beloften.

In tegenstelling tot de juniores en beloften, konden de cadetten en scholieren eerder deze winter al eens knokken voor de podiumplaatsen van hun Vlaamse- of Waalse Atletiekliga. Zondag verhogen zij de lat naar het nationale niveau: er zullen die dag liefst 40 podia de revue passeren.

Er komen geen nieuwe recordhouders bij de jongens in actie. Dat is niet onlogisch, want bij de cadetten werden geen records verbeterd en scholier Tim Van De Velde/DUFF (1500m in 3.55.38) concentreert zich op het veldlopen. De cadetten Stan Servaes/RCT (60m en 200m) en Lars Coene/KAAG (ver en hinkstap) hebben vooruitzichten op een dubbelslag, terwijl Mathys Latinne/WS (800m) en Jules Vanlangenaker/RCT (polsstok) prestatiegewijs boven hun concurrenten uittronen.

Kanshebbers op dubbelgoud bij de scholieren worden Tristan Glorie/MACW (60m en ver) en Thomas Carmoy/CRAC die horden met hoog combineert. Hij kijkt over de hindernissen wel best uit voor Jaan Bal/ACBR die op zijn beurt een spannende baanronde mag verwachten tegen Lionel Halleux/RIWA. KAA Gent heeft ook hier twee ijzers is het vuur met Thibauld Guilbert (800m) en Liam Sprangers (polsstok). Stijn Van Nieuwenhove/AVLO (400m), Lars Grahn/WS (hinkstap) en Jonas Vanderborght/DCLA (kogel) staan eveneens met stip voor goud aangeduid.

Bij de meisjes gaan de beide 400m-titels met bijna-zekerheid naar twee kwartmijlers die deze winter tekenden voor de enige individuele recordverbeteringen: cadette Liefde Schoemaker/OSGA en scholiere Elise Lasser/VITA. Perrine Cossez/USTA aast op de sprintdubbel bij de cadetten, Lotte Struyven en Maayke Vranckx kunnen voor een Tiense polsstokdubbel zorgen en Syrah Ghijselings is de KAAG-800m-specialiste van dienst.

AC Waasland kon tijdens de IFAM het nationaal 4x200m-record voor scholieren aanscherpen. Van dat kwartet maakt Lieselotte Van Laere in de 200m de beste kansen op een podiumplaats, maar ze zal het niet makkelijk hebben, want Lucie Ferauge/CABW kan zelfs tweemaal richting goud sprinten indien ze in de 60m Lotte Van Lent/AVZK kan verschalken. De springsters Emilie Pardoms/CABW (hoog) en Hanne Borstlap/ACHL kunnen hun titel van vorig jaar verlengen, maar vooral eerstgenoemde zal het niet onder de markt krijgen met eerstejaars en meerkampkampioene Nina Hespel/DCLA. In de twee andere springnummers wordt een boeiend duel aangekondigd in de zandbak tussen verspringers Eve Willems/VAC en Cassandre Evans/HUY en hinkstapspringsters Margot Delbare/AVT en Alix De Clercq/KAAG.  Kogelstootster Dani Maluta/OEH (foto) zal de titel niet laten ontsnappen en  hordeloopster Lynn Beck kan samen met 800m-loopster Heleen Vermeulen de vlag van AC Kapellen laten schitteren.

Bekijk hier de deelnemers en het tijdschema van het BK Cadetten en Scholieren.

Zaterdag wordt ook in Heusden-Zolder de Golazo indoorarena weer optimaal benut voor een jeugdmeeting tot en met de cadettencategorie.

Het veldloopseizoen nadert ook zijn climax. Het Belgisch kampioenschap in Wachtebeke is op zondag 12 maart het onbetwistbare hoogtepunt van de crosswinter. Wie nog eventjes de motor wil fijnstellen voor dat BK, kan nu zondag alleen terecht in de Noorderkempen, waar Essen aan haar 18de organisatie toe is. Zoek overigens niet naar de Volkscross van VAC in Opwijk nu zaterdag: die werd van de kalender geschrapt.

Terwijl het veldloopscenario langzaam maar zeker uitdooft, komen de wegwedstrijden stilaan weer op het voorplan. Dat zal zondagochtend zeker het geval zijn in de Stationstraat van Zandvoorde-Oostende. Daar verzamelen de deelnemers voor de 24ste editie van de Oostende-Brugge Ten Miles. De aankomstplaats van deze goedbezette organisatie van ABAV ligt een flinke 16 kilometer verder aan het Brugse Waggelwater. Diezelfde zondag is er ook de jaarlijkse klassieker van Putte-Grasheide. De langste afstand van deze organisatie van AC Bonheiden is 10,3 kilometer.

En uiteraard zijn de internationale ogen gericht naar Belgrado, waar de Europese indoorkampioenschappen van vrijdag tot zondag worden betwist. Over de verwachtingen van onze kleine – maar fijne – delegatie hebben we het hier eerder al gehad.