15/02

Atletiekblik op weekend: ogen gericht op de individuele Tornado's

jdc-20180210-000466

Bram Ghuys krijgt het niet onder de hoogspringmarkt met enkele aankomende springtalenten.

Zaterdagnamiddag staan in de Gentse Topsporthal de nationale indoorkampioenschappen alle categorieën in de belangstelling, maar er is natuurlijk nog meer te beleven in dit atletiekweekend.

Zo is er zaterdag ook in Hoboken indooratletiekactiviteit. De Supercrack 6 is voor jonge meerkampers tot en met de cadetten en op zondag wordt de Topsporthal ingepalmd door de Buffalo jeugdmeeting van KAA Gent.

Drie veldlopen vormen zondag de laatste aanloop naar het Belgisch kampioenschap van een week later in Brussel. In Essen is er de 19de veldloop van de Noorderkempen; in Lebbeke wordt er gecrosst in de omgeving van de atletiekpiste en in Lommel staat er met de 50ste veldloop een heus veldloopjubileum te gebeuren.

Maar zaterdagnamiddag zijn de meeste atletiekogen gericht op de Topsporthal. In tegenstelling tot het BK voor vrouwen, lijken de mannen voor hun nationaal kampioenschap niet dadelijk de sprong te kunnen maken richting WK in Birmingham. Natuurlijk zijn er de Tornado’s en dat kwartet is nog niet helemaal uitgetekend, al mogen de plaatsjes van Kévin en Jonathan Borlée uiteraard niet in vraag worden gesteld. Ook de ervaring van Dylan Borlée kan in Birmingham goed van pas komen om er richting podium te mikken. Voor de vierde plaats beschikt Jonathan Sacoor/OEH momenteel over de betere papieren. Tijdens de IFAM maakte de Halse junior indruk door in de laatste meters Dylan Borlée nog te remonteren in een scherp PR. Dylan komt zaterdag niet in actie, maar Michaël Rossaert/ACW zal zich ongetwijfeld ook in het Tornadogewoel mengen.
Eén tiende in de 60 meter: dat is wat Robin Vanderbemden/SERnog een beschikbare Tornado – nog sneller moet als hij in Birmingham op de kortste sprint wil starten. Zijn huidige 6"71 moeten wel volstaan voor een verlenging van zijn nationale titel, al sluipt de vier jaar jongere Kobe Vleminckx/ACHL wel dichter in de buurt. Het polsstokspringen kondigt zich – letterlijk – op hoog niveau aan. Arnaud Art/FCHA en Ben Broeders/DCLA hebben allebei de mogelijkheden om het meer dan tien jaar oude Belgisch record (5m70) op hun naam te brengen. Maar voor Birmingham wordt wel 5m78 gevraagd. Ook onze meerkampinternationals Thomas Van Der Plaetsen/DEIN en Niels Pittomvils/VAC hebben zich voor deze competitie aangemeld. Niels tekent ook present in de 60m horden, waar de waarden bij de nationale top ook dicht bij elkaar liggen. Caty Dylan/RESC heeft in laatste instantie nog afgehaakt, maar hij zou ongetwijfeld terugdenken aan zijn diskwalificatie in de BK-finale vorig jaar. Meteen is de kans op titelverlenging groter voor Dario De Borger/VAC, maar Quentin Ruffacq, oudere clubgenoot van Caty, gaat zich ongetwijfeld in het debat voor dat goud mengen..
In tegenstelling tot het hinkstap, waar Léopold Kapata/CABW autoritair de plak zwaait, worden hoog- en verspringen wel spannendere competities. Corentin Campener/RESC sprong bij het kampioenschap vorig jaar 11 centimeter verder dan Cedric Nolf/VAC. Of die volgorde behouden blijft, zal mede afhangen van een jonge Michael Obasuyi/OEH.
Hoogspringer Bram Ghuys/OEH neemt het alweer op tegen titelverdediger Emile Verdonck/AZW, maar jonge knapen als Giebe Algoet/HCO en vooral Thomas Carmoy/CRAC zullen gretig aan het kampioenschap beginnen.
Vorig jaar werden Christian Iguacel en Victor Hofmans/OLSE door amper 7/100 gescheiden aan de finish van de baanronde. Christian, ondertussen in de LYRA-kleuren, moet op papier momenteel wat meer achterstand goedmaken. Ook de derde plaats gaat op de inschrijvingslijst naar een Antwerpenaar: een jonge dan wel, want Jaan Bal/ACBR is amper eerstejaarsjunior. Toch houdt het sinjorentrio best ook de concurrentie uit Brussel en Waterloo in de gaten.
De gewezen clubgenoot van Iguacel, Matthias Quintelier/AVKA, is een van de drie kogeltenoren van het bouwjaar 1997. Dat jonge trio – tweedejaarsbeloften – waarvan ook Ilya Defrère/DCLA en Max Vlassak/SACN deel uitmaken, probeert het gevestigde duo uit Hamme aan de kogelstand verder te bekampen. Maar Defrère en Vlassak zullen het zonder Quintelier (forfait) moeten klaarspelen om te proberen  Jarno Wagemans en vooral Stijn Spilliaert  van het kogelzilver te houden, want de beste medaille zal hier ongetwijfeld naar titelverdediger Philip Milanov/VAC gaan. Het is overigens van 15 juli geleden dat onze wereld-discobool nog eens een competitiekogel in de hand nam.

In de langere loopnummers verdedigt Dries De Smet/LEBB zijn 1500m-titel, maar de jonge Oost-Vlaming zal het niet onder de markt krijgen met Tarik Moukrim/RFCL. Diens clubgenoot Quentin Kebron verdedigt zijn 800m-titel niet zodat Aurèle Vandeputte/HAC tweedejaarsjuniores Eliott Crestan/SMAC en Pieter Sisk/DCLA in het oog moet houden. 5000m-outdoorkampioen Cedric Van De Putte/ROBA kan in de 3000m de opvolger worden van zijn clubgenoot Wesley De Kerpel, maar Vlaams-Brabant veldloopkampioen Jonas Sergooris/ACP kan ook goede papieren voorleggen. Ook in het mannenkampioenschap  bijten de snelwandelaars de spits af met nestor Dirk Bogaert/ACME op zoek naar een zoveelste titel over de 25 rondjes.

Bekijk hier de deelnemerslijst en het tijdschema.

Toch ook nog even er aan herinneren dat het 30ste Jaarboek van Atletiek Vlaanderen tijdens deze BK alle categorieën voor het eerst het daglicht ziet.