31/08

Atletiekblik op weekend: Memorial en Estafetten

-jd15688

De AG Insurance Memorial Van Damme: ook vrijdag de finale van de Diamond League.

Met de maand september wordt de kampioenschapsmaand van het atletiekjaar aangesneden. Maar 1 september 2017 betekent in ons wereldje niet alleen de eerste schooldag, het is de dag dat de 41ste AG Insurance Memorial Van Damme wordt gehouden.

Vrijdagavond zit het Koning Boudewijnstadion dus alweer afgeladen vol om de wereldsterren van de huidige atletiek aan het werk te zien. Net zoals bij de vorige edities, vormt de Memorial ook nu weer de finale van het Diamond League circuit. Ook de nog relatief jonge traditie om de beste Belgische scholieren een kans te geven om zich te tonen in de Youth Memorial, wordt dit jaar verdergezet. Overigens zijn 's werelds beste kogelstoters donderdagavond al aan het werk, maar niet in het stadion. Zij wijken uit naar het Muntplein, hartje Brussel, om er hun Diamond Leage finale af te ronden tijdens de Urban Memorial. Alle info betreffende deze grootste Belgische atletiekmanifestatie, kan teruggevonden worden op de website van de Memorial Ivo Van Damme.

The Day After, zaterdag 2 september, is er geen sprake van windstilte op de Vlaamse atletiekvelden. Nogal wat jeugdmeetings passeren dan de revue. Zo in Kapellen en Vosselaar (ATAC), terwijl in Bree en Tielt jeugdmeerkampen worden afgewerkt. In die laatste locatie betreft het de open West-Vlaamse kampioenschappen.

Ook twee open meetings op zaterdag: Sparta Vilvoorde herdenkt haar bezieler François Polspoel met een Memorial en in Beveren worden de lokale feesten ook met een open meeting wat luister bijgezet. Ter info: de VAL-Jongerentrofee van zaterdag in Machelen werd afgelast. Dat betekent dat Brugge (9 september) de laatste wedstrijd van dat regelmatigheidscriterium wordt.

Zondag gaat alle aandacht uit naar de Belgische estafettekampioenschappen in Lier (LYRA). Deze keer werden deze aflossingskampioenschappen nog vóór de jeugdkampioenschappen (cadet tot belofte) geprogrammeerd. Een goede zaak voor de scholieren die vrijdagavond op de Memorial al het beste van zichzelf zullen geven, maar het betekent wel dat enkele scholieren-sprintteams twee keer dit weekend aan de bak moeten. Bekijk hier het tijdschema en de deelnemerslijst.

Verder zijn er zondag nog jeugdmeetings in Beveren, Hechtel en Gent (Blaarmeersen) en nog een Kids’ Athletics in Ertvelde.

Heel wat beweging in het stratenloopcircuit bij het begin van de herfstmaand. Zaterdag is er de Kapittelloop in Brasschaat (max.10 mijl); de Muggenberg jogging in Molenbeek-Wersbeek (Bekkevoort, DCLA, max.12K); de Pierenloop in Ravels (ARAC, max.10 Mijl); de stratenloop van Grimbergen (max.7,6K); de Cronos Jaarmarktloop van Edegem (max.10K) en de E-Villas Tour loop van Gooik (ACP, max.halve marathon), tevens het Vlaams-Brabants kampioenschap. Diezelfde afstand kan ook op zondag afgehaspeld worden in de Groene Halve Marathon van Hamont (SACN).