31/01

atletiekblik op weekend: meerkamp- en estafettemedailles voor het eerst in Louvain La Neuve

-ldq7816

Scholieren Sara Van Hoyweghen (rechts) en Sennah Vanhoeijen: klaar voor een boeiend meerkampduel in Louvain La Neuve.

In het rijtje winterkampioenschappen komen we dit weekend aan bij de nationale meerkampen. Een tweedaagse die toch wat afwijkt van de vorige jaren: voor het eerst worden er in het gloednieuwe indoorcomplex van Louvain La Neuve, nationale medailles uitgedeeld.

Een week voor de Vlaamse veldloopkampioenschappen kunnen de crossliefhebbers  op zondag nog terecht in twee Oost-Vlaamse veldlopen. Het Ronse Atletiek Team pakt uit met de eerste Rattencross in de omgeving van de sporthal ’t Rosco aan de Leuzesesteenweg. In Hamme beschikken de organisatoren van de Hamse dubbelcross al over wat meer ervaring, want zij pakken al uit met hun 29ste editie.

Naast de meerkampkampioenschappen, is het competitie aanbod voor de indoorspecialisten nog wat ruimer. AVZK pakt in thuishaven Booischot voor het eerst uit met een HoogspringgalaElmos’. In de sporthal van De Lichten staat zaterdagavond zowel voor de mannen als voor de vrouwen een hoogspringwedstrijd geprogrammeerd.

Nog op zaterdag is het aan Eendracht Aalst om leven in de Topsporthal van Gent te brengen. Dat gaat ongetwijfeld lukken met een open indoormeeting. Het klassieke patroon wordt hierbij gevolgd: alle leeftijdscategorieën komen aan bod en daarom klinkt het eerste startschot al om 9u30 ’s ochtends en eindigt men pas rond de klok van 21u00. Ook de Golazo Arena van Heusden-Zolder wordt optimaal benut: zondagnamiddag worden de Limburgse benjamins, pupillen en miniemen er verwacht voor hun provinciale kampioenschappen.

Maar het zwaartepunt van de nationale atletiek ligt toch voor twee dagen in het Waals-Brabantse Louvain La Neuve. De nationale kampioenschappen meerkampen, ook geldend als ligakampioenschap, hebben behoorlijk mooi volk aangetrokken. Vooral bij de seniores vrouwen, waar Hanne Maudens/VS en Noor Vidts/VAC met elkaar in de clinch gaan om een zo hoog mogelijke score te bereiken. Tot minder dan een week geleden zou deze competitie wel eens cruciaal kunnen geweest zijn voor een startbewijs op het WK indoor in China. Helaas heeft het coronavirus daar inmiddels anders over beslist, maar dat mag ons toch niet onthouden van een leuke en hoogstaande vijfkamp op zondag. Bij de mannen lagen de oorspronkelijke verwachtingen niet op WK-hoogte, maar Jaan Bal/OEH (vorig jaar junioreskampioen)  en Stijn Dom/ACHL kunnen voor hun nieuwe club al mikken op nationale medailles. Al zullen zij wel flink weerwerk krijgen van de Waalse concurrentie, aangevoerd door Benjamin Hougardy/SMAC, vorig jaar nog brons. Junior Daniel Segers/RESC acteert ook in een nieuwe clubtrui en zal zeker op zijn hoede zijn voor de één jaar jongere Jente Hauttekeete/KAAG die zijn juniores-meerkampdebuut maakt. Bij de scholieren was Thomas Van Der Poel/BRAB deze winter al aardig op dreef, maar de cadettenkampioen van vorig jaar, Sasha Sijbers/SACN wordt een te duchten tegenstander. Cadet Austin Mountewou/SMAC verdedigt zijn nationale indoortitel van vorig jaar, maar op die jonge leeftijd zijn voorspellingen heel riskant. Dat geldt uiteraard ook voor de cadetten meisjes, waar Caro Vander Avert/KAPE vorig jaar amper 70 puntjes te kort kwam voor het brons. Ook Lola Lepère/BBS was deze winter al flink op dreef met onder meer een nationaal cadettenrecord polsstok. Maar dat onderdeel maakt uiteraard geen deel uit van de cadettenvijfkamp. Sara Van Hoyweghen/VOLH en Sennah Vanhoeijen/DEIN worden verwacht voor een Oost-Vlaams scholierenduel op Waalse indoorbodem. Sennah werd vorig jaar nog cadettenkampioene, maar Sara heeft een jaartje bonus op haar ID. Svelte Marien/LYRA stond vorig jaar al met brons op dit scholierenpodium. Slechts zes juniores meisjes komen in de vijfkamparena op zondag, allemaal eerstejaars. Daarvan scoorden de Antwerpse meisjes Nathalie Van De Vorst/AVKA en Silke Daems/ABES vorig jaar nog het hoogst bij de scholieren.

Met het wegvallen van de internationale IFAM-indoor, moest ook het BK estafetten uitwijken naar een andere locatie. Zondagnamiddag treden hier de teams aan die zo snel mogelijk de vier indoorrondjes in estafettevorm zullen afhaspelen. De vrouwen van Racing Gent en de mannen van Excelsior verdedigen hier hun 4x200m-titel en staan nu ook als torenhoog favoriet aangestipt al mogen de vrouwen van CA Brabant Wallon en de mannen van LYRA niet onderschat worden.

Bekijk hier de deelnemerslijst meerkamp en estafetten en hier het tijdschema.

Bekijk hier de wedstrijdkalender van Atletiek Vlaanderen.