29/06

Atletiekblik op weekend: boeiende BK-wedstrijden bij de vrouwen

-ldq4251

Het 200m-podium van vorig jaar: ook nu treft Olivia Borlée (midden) Cynthia Bolingo (links) en Manon Depuydt.

Met het Belgisch kampioenschap Alle Categorieën bereikt de binnenlandse atletiekzomer z’n nationale hoogtepunt. Met de series van de loopnummers op zaterdag en alle finales op zondag, worden er nog extra kansen aangeboden om een internationaal ticket in de wacht te slepen. Maar ook de jongere atleetjes blijven niet op hun honger zitten: bij het begin van de zomervakantie is ook voor hen het wedstrijdaanbod hoog.

Voor wie dit Belgisch kampioenschap te hoog gegrepen is, hoeft zich geen zorgen te maken. Zo zijn er vrijdagavond twee open meetings: in Lanaken (met jeugd) en in Deinze (voor Cadet-Scholier en Masters). Nog op vrijdagavond is er in Lier (LYRA) een Kids’ Athletics.

Zaterdag verwacht FLAC in Poperinge de deelnemers voor een open meeting met jeugd en de andere organisaties zijn voorbehouden aan de jongsten: in Waregem (op de nieuwe Expo-piste) en in Oudenaarde; of in Neerpelt en Mol, waar ook de Cadetten welkom zijn. In Mol betreft het overigens de zesde manche van de VAL-Jongerentrofee, waarvan u hier de tussenstanden kan bekijken.

Zondag, de eerste dag van juli, is er naast de BK-finaledag in het Koning Boudwijnstadion ook nog een open meeting met jeugd in Nieuwpoort.

Woensdagavond 5 juli pakt VITA in Ninove uit met een midweek open meeting.

De loopactiviteiten op de weg zijn beperkt tot de Moerbrugse Kermisloop van vrijdagavond in Oostkamp (RCG, max.9K) en de Poesloop van AVMO in thuisbasis Tielt op zondagnamiddag. Daar is de langste afstand 9,85K.

Bekijk hier de kalender van Atletiek Vlaanderen.

Uiteraard gaat de grootste aandacht dit weekend uit naar de titelwedstrijden in het Koning Boudwijnstadion. Voor het EK Beloften in Bydgoszcz en de Universiade in Taipeh, is dit overigens de allerlaatste mogelijkheid om een ticket in de wacht te slepen. Voor wie zich alsnog aan het lijstje van 14 beloften of 11 Universiade-atleten wil toevoegen, is het dus de hoogste tijd.

Vandaag bekijken we het deelnemersveld bij de vrouwen, waar de 400m horden zowat het sterkste BK-veld ooit samenbrengt. Titelverdedigster Axelle Dauwens/ACME moet nog op zoek naar het WK-ticket voor Londen (56.10), maar de Meetjeslandse heeft in het verleden al meermaals bewezen dat het BK helemaal haar ding is. Toch krijgt ze de titel niet op een presenteerblaadje. Zowel Margo Van Puyvelde/ASVO als Nenah De Coninck/KAAG hebben hun startbewijs voor het EKu23 al op zak, maar willen uiteraard ook zo hoog mogelijk op het Heizelpodium. Marlien De Jans/DEIN bewees vorige zondag nog in Lokeren dat de conditie beter is dan ooit en een vijfde Oost-Vlaamse – Justien Grillet/VS – zal zich een weg proberen te banen in die hiërarchie. Hanne Claes/RESC sukkelde lange tijd met blessures en probeert haar weg richting besttijd - 57.30 in 2014 - opnieuw in te slaan.

Met zo’n hordeluxe, wordt de baanronde zonder hindernissen een open koers. Master Laetitia Libert/OEH vindt op haar pad het jonge geweld van scholiere Elise Lasser/VITA en de nog jongere cadette Liefde Schoemaker/OSGA. Met nog vijf andere deelneemsters sneller dan 57 seconden, wordt het ook hier drummen voor de finale. Of die finale ook voor Elke Bogemans/ACW is weggelegd, valt af te wachten, maar de Waaslandse zal zaterdag in de series al ongetwijfeld het nationaal record bij de W40 verpulveren.

De 1500m geeft een boeiende tweestrijd in’t vooruitzicht. Titelverdedigster Sofie Van Accom/ACHL zal echter meer dan ooit rekening moeten houden met Renée Eykens/KAPE die op deze afstand aan maturiteit heeft gewonnen. Verlies zeker ook juniore Justine Tinck/AVLO niet uit het oog, wat betekent dat Zenobie Vangansbeke/ACME geen vrijgekeide voor het podium krijgt. Eykens (Polen) en Tinck (Italië) wachten in juli nog Europese opdrachten. De 5000m brengt nog een Oost-Vlaams trio in de beste uitgangsposities: Hanne Verbruggen/VITA speelde al bij het Vlaams kampioenschap haar sprintsnelle benen uit om Sofie Picavet/AVLO terug te wijzen, maar ook Nina Lauwaert/HAMM wil wel beter doen dan haar zilver van vorig jaar. Riet Vanfleteren/LEBB moet in de 800m de Oost-Vlaamse vlag heisen. Makkelijker gezegd dan op papier genoteerd staat: liefst vier Waalse juniores en een Vlaamse cadette klokten ook al chrono’s in de buurt van 2.10.

De 100m horden speelt zich af op een hoger niveau. Anne Zagré/RESC (de enige WK-geselecteerde die in actie komt) zal zeker haar titel willen verlengen en vertrouwen tanken voor het WK in Londen. Daar kan Eline Berings/RCG van profiteren in een deelnemersveld dat voor de gelegenheiud opgekrikt werd met drie buitenlandse meisjes. Ook Chloé Beaucarne/DEIN moet in dit veld richting 13.50 kunnen, zodat ze letterlijk mee op de trein naar Bygoszcz kan springen. Van dat EKu23 is Hanne Maudens/VS al verzekerd. In het verspringen hoeft de talentvolle meerkampster zondag niemand te vrezen. Hanne Maudens komt ook aan het werk aan in de kogelring, waar Jolien Boumkwo/RCG probleemloos haar titel moet kunnen verlengen. Dat laatste is nog niet zo zeker in het hamerslingeren: Vanessa Sterckendries/OEH toonde zich bij de laatste rechtstreekse confrontaties meermaals de sterkste en staat op de EKu23-lijst voor Polen. Overigens kunnen deze hamerspecialisten voor het eerst sedert…1997 nog eens een kampioenschap op de Heizelmat betwisten. Met dank aan de concerten van Coldplay, waardoor de Heilige voetbalmat momenteel al geschonden is. Ook Kato Van Den Brulle/VAC kan met een nationale speerwerptitel haar weg richting Bydgoszcz probleemloos verderzetten. Met Melissa Dupré op sportief pensioen en Nafi Thiam niet op de deelnemerslijst, komt niemand momenteel in de buurt van de Aalsterse. Het vierde werpnummer kan wel boeiend worden, al moet men van goeden huize zijn om de uitstekende conditie van discuswerpster Anouska Hellebuyck/DEIN te ontwrichten. Anouska gooide vorige zondag nog een PR van 52m47 in Lokeren. Dat wordt een stevige klus voor Katelijne Lyssens/ROBA, EK-juniore Babette Vandeput/ATLA  en kersverse mama en veelvoudig kampioene Annelies Peetroons/OEH die zondag pas aan haar tweede wedstrijd van het seizoen toe is.

Hoogspringster Hanne Van Hessche/ASVO beschikt over de beste papieren om haar titel te verlengen, maar zal altijd rekening moeten houden met ‘eeuwige rivale’ Hannelore Desmet/LOOI en meerkampbelofte Noor Vidts/VAC die ook al richting Polen vooruitblikt. Voor Elsa Loureiro/RFCL wordt het geen kinderspel om haar hinkstaptitel te verlengen: Sietske Lenchant/ROBA heeft haar blessureperiode goed doorstaan en mag eindelijk opnieuw op zoek naar een aanknopingspunt met haar vroegere nationale medailles.

Onvoorspelbaar wordt het polsstokspringen. Fanny Smets/CABW beschikt over de beste papieren, maar Chloé Henry/RESC is nooit ver uit de buurt. Bovendien hebben Elien De Vocht/WACO (EKu23), Aurélie De Ryck/LYRA (Universiade) en het junioresduo Hanne De Baene/OB  en Melanie Vissers/WACO allen een internationaal ticket op zak zodat ze vrij van selectiezorgen aan de wedstrijd kunnen beginnen.

Resten er nog de zuivere sprintnummers waarin Olivia Borlée/RCB haar beide titels moet verdedigen. Cynthia Bolingo/CABW wordt alvast een taaie klant in de 200m. De geselecteerde voor de Universiade vindt in die 200m ook nog hordeloopster Anne Zagré/RESC, Imke Vervaet/RCG, de piepjonge – scholiere - Lucie Ferauge/CABW (met Grosseto-ticket) en Manon Depuydt/ACME op haar pad. Borlée & Bolingo treffen in de kortste afstand opnieuw Manon en Imke maar ook Camille Laus/RCB en Hanne Claus/AVMO doken deze zomer al onder de 12 seconden.

Bekijk hier de deelnemers en het tijdschema.