30/06

Atletiekblik op weekend: BK AC mannen - wat te verwachten ?

val016-bk-ac-vip-01kopie
Zes Belgische mannen voldeden tot op heden aan de deelnemingsvoorwaarden voor het wereldkampioenschap in Londen. Daarvan komt slechts de helft in actie tijdens het Belgisch kampioenschap nu zondag in Brussel.

Marathonlopers Abdelhadi El Hachimi/SMAC en Koen Naert/RESC laten dit BK aan zich voorbijgaan, net zoals 5000m-geselecteerde Bashir Abdi/RCG, die deze week nog een vergeefse poging ondernam om ook het 10.000m-minimum binnen te halen. Daarmee wordt de 5000m een heel open race en is het onvoorspelbaar wie de opvolger van Koen Naert zal worden. Lukas Van Assche/DCLA en Jeroen Hendrikx/RESC kunnen dus hoger mikken dan hun zilver en brons van 2016 maar er zijn nog minstens een half dozijn andere kanshebbers voor een podiumtrapje.

Van de WK-gangers komen er zelfs twee uit in eenzelfde discipline: discuswerper Philip Milanov/VAC is zo goed als ongenaakbaar in het discuswerpen, waar hij ook Thomas Van Der Plaetsen/DEIN onder de deelnemers zal treffen. Thomas zal hier de medailles weliswaar aan anderen – lees het Brabantse trio Edwin Nys/DCLA, Sem Bras/OEH en master Filip Peetrain/OEH – moeten laten. In het kogelstoten kan Philip in alle rust bekijken hoe Jarno Wagemans/HAMM – PR in Lokeren – en de jonge Matthias Quintelier/AVKA voor de andere medailles zullen knokken. Na het discuswerpen maakt Thomas Van Der Plaetsen wél een goede podiumkans in het polsstokspringen. Daarvoor moet hij wel hoger dan Ben Broeders/DCLA (al geselecteerd voor het EKu23) en lijstaanvoerder Arnaud Art/FCHA. Polsstok is echter onvoorspelbaar, en daar weet uittredend kampioen en Thomas’ clubmakker Jorg Vanlierde/DEIN, alles over...

Twee CABW-atleten maken een hele goede kans op de titel: voor hinkstapspringer Léopold Kapata moet het al vreemd lopen indien hij zichzelf niet opvolgt en steepleloper François Dupont beschikt over de beste papieren in de hindernisloop. De andere kampnummers kunnen best spannend worden. Hoogspringers Bram Ghuys/OEH en Emile Verdonck/AZW hebben dit seizoen mekaar al met wisselend succes bekampt maar zondag komt er ook nog scholier Thomas Carmoy/CRAC (al geselecteerd voor het EK juniores) bij. En uiteraard zal Fabiano Kalandula/RESC zijn stunt van twee jaar geleden in de Heizelkuip nog niet vergeten zijn. Het verspringen wordt zo mogelijk nog spannender. Cedric Nolf/VAC verdedigt zijn titel, maar zag vorig weekend van in Finland hoe Corentin Campener/RESC zich in Lokeren met 7m89 richting Universiade sprong. Ook Mathias Broothaerts/LYRA is zijn 8-meter stunt van het BK nu drie jaar geleden nog niet vergeten. Jonge leeuwen Daniel Segers/EA – als eerstejaarsscholier mag hij naar de EYOF in Hongarije – en Tobias Capiau/ATLA kunnen mits een uitschieter iedereen verrassen. Het speerwerpen wordt een tweestrijd tussen veelvuldig titelverdediger Timothy Herman/ACME en belofte Jarne Duchateau/BRAB die amper enkele centimeter verwijderd is van een EKu23-ticket naar Polen en daar zondag een laatste kans voor krijgt.

In het hamerslingeren toonde Remi Malengreaux/RCG zich dit seizoen de betere, maar met een ervaren werper als titelverdediger Walter De Wyngaert/ROBA – de man is intussen 47 – weet je nooit. Bovendien keren de hamerslingeraars voor het eerst na 20 jaar terug naar de Heizelarena voor hun nationaal kampioenschap en die omgeving zijn de eenzaamsten onder de werpers niet meer gewoon. Alhoewel: wie hun werptuigen in de buurt van (en voorbij) de 55 meter wil zien landen, zal er zondag vroeg moeten bijzijn, want hun competitie begint al om 09u00 ’s ochtends.

Geen titelverdedigers in het hordelopen. Damien Broothaerts/RESC laat de weg vrij voor zijn jongere clubgenoot Dylan Caty, maar die houdt best een zeer gedreven Dario De Borger/VAC in het oog. Ook geen Erik Heggen/ATLA, de verrassende kampioen van 2016 in de 400m horden aan de start. Zo schuift Dylan Owusu/RCG naar de pole-positie. De Gentenaar, ook al met een Pools startbewijs op zak, mag thuisloper Arnaud Ghislain/RESC niet onderschatten. In beide horderaces zit er ook wat buitenlandse tegenstand op maat in de startblokken.

Ismael Debjani/CABW is de derde WK-geselecteerde en de derde CABW-kanshebber op een gouden medaille. De nieuwbakken Belgische recordhouder van de 1500m wijkt niet uit naar de 800m – dat deed hij wel in Vaasa – en kijkt uittredend kampioen Pieter Claus/EA in de ogen. Benieuwd ook hoe ver scholier Tim Van De Velde/DUFF en junior Dries De Smet/LEBB kunnen geraken. Zij mogen later in de maand naar de continentale junioreskampioenschappen in Grosseto. In die andere halve fondwesdtrijd verdedigt Aaron Botterman/KAAG zijn 800m-titel. Dat wordt geen makkie met Aurèle Vandeputte/HAC (op zoek naar 1.47.50 voor de Universiade), Brecht Bertels/LYRA en EKJ-geselecteerde Eliott Crestan/SMAC mee in de koers. En misschien zorgt Peter Callahan/RESC wel voor een verrassing: de nieuwbakken Belg bewees met een zege in de 1500m van Vaasa dat zijn eindschot op punt staat.

In de kwartmijl gaan de broers Borlée/RCB opnieuw op zoek naar een triple zoals twee jaar geleden. De volgorde van toen: Jonathan, Kévin en Dylan. Zonder titelverdediger Julien Watrin/DAMP moeten belofte Alexander Doom/AVR en junior Jonathan Sacoor/OEH proberen in de buurt van het toptrio te blijven en zo extra ervaring opdoen voor hun Europese opdracht later in de maand. Michaël Rossaert/ACW proefde op de Bahamas al eens van de Tornado-taart en zal zich niet zomaar bij de huidige ranglijst neerleggen.

Voor de regerende sprintkampioenen wordt het geen eenvoudige klus om hun titel te verlengen. Zowel Andreas Vranken/ROBA (100m) als Arnout Matthys/VOLH (200m) wacht een zware klus. Arnout werd in Vaasa nog in extremis vervangen door de jonge Kobe Vleminckx/ACHL die nu alles op de 200m zet. Daar lijkt Robin Vanderbemden/SER echter een maatje te sterk. Ook Antwerpenaars Christian Iguacel/AVKA en Victor Hofmans/OLSE mogen daar met podiumplannen rondlopen. Vlaams kampioen Hofmans opteert ook voor de 100m en treft daar – net als in de 200m – ook nog Damien Broothaerts/RESC die de horden dit weekend opzij laat. Let ook op junior Raphael Kapenda/SMAC in de hectometer. De poort van Grosseto is voor hem amper 4/100sten verwijderd en dat is zelfs nog 2/100sten verder dan leeftijdsgenoot Kobe Vleminckx in de 200m. De wijde Heizelbocht en locomotief Vanderbemden moeten de man van Herentals een extra duwtje richting Italië kunnen geven.

Deze Belgische kampioenschappen Alle Categorieën krijgen ook dit jaar het gezelschap van de Atleten Met Handicap (AMH) die eveneens hun BK betwisten. Het eerste startschot op zaterdag klinkt om 12u30. Zondagochtend is de Heizelmat voorbehouden voor de hamerslingeraars en vanaf het middaguur beginnen de andere kampnummers. De eerste finale trekt zich om 14u00 op gang. En het moet uiteraard niet altijd even ernstig zijn: in het namiddagprogramma wordt er ook een sprintwedstrijd gehouden voor clubmascottes. Zij verdelen geen nationale medailles, maar leuk wordt dat wel.

Bekijk hier het tijdschema en de deelnemerslijst.