28/02

atletiekblik op weekend: Belgische en Europese indoor en veldlopende masters

-44h0248-44h0248

M65-er Luc Pittevils wordt in Tessenderlo een van de plaatselijke favorieten.

In het eerste weekend van maart wordt het atletiekzwaartepunt opnieuw richting indoor gelegd. Er is niet alleen het Europees kampioenschap in Glasgow, ook in de Topsporthal Vlaanderen worden twee dagen na elkaar Belgische medailles uitgedeeld. Toch zijn er nog de laatste veldlopen van deze winter en daarbij wordt ook het nationaal kampioenschap voor Masters betwist.

Dat Belgisch veldloopkampioenschap wordt zondagnamiddag ingebouwd in de veldloop van Tessenderlo. Tussen het jeugdprogramma en de andere leeftijdscategorieën, worden alle mastermedailles verdeeld in vijf wedstrijden tussen 14u00 en 16u10. U kan hier het tijdschema en de deelnemerslijst raadplegen.

Nog op zondag is er in Ardooie de FLAC-Ardo veldloop en daarmee valt het doek definitief over het binnenlandse veldloopgebeuren van het seizoen 2018-2019.

Diezelfde zondag wordt er nog gelopen in Putte-Grasheide. AK Bonheiden zorgt er voor de jaarlijkse volksloop met 10,3K als langste afstand.

Dat de buitentemperaturen in de volgende dagen geen records meer zullen laten sneuvelen, dat werd voorspeld, maar records kunnen zeker nog wel op zaterdag en zondag in de Gentse Topsporthal. De juniores gaan er zaterdag al op zoek. Thomas Carmoy/CRAC sloeg met zijn AC-titel in combinatie met een junioresrecord van 2m21 al een dubbelslag, maar de Karolinger kan misschien nog beter. Ook nu combineert hij hoogspringen met horden. Voor kersvers veldloopkampioen Tim Van de Velde/DUFF ligt de recordlat in de 1500m ook hoog. 38 jaar geleden liep Jean-Pierre N’Daysenga al 3’48”5, maar Tim zal het zondag waarschijnlijk op z’n eentje moeten klaren.

200m-recordhoudster Lucie Ferauge/CABW mikt nu naar de dubbele afstand. Dat ze de juniorestitel zal halen, daar twijfelt niemand aan. Vraag is wel hoe dicht ze bij het record van Rani Nagels (54”29) kan komen en hoe zwaar haar visitekaartje  nadien voor de Cheetahs zal gaan wegen. Sprintsters Rani Rosius/AVT, hordeloopster Angel Agwazie/AVLO en springsters Zita Goossens/DEIN (hoog), Cassandre Evans/HUY (ver) en Elien Vekemans/DCLA (polsstok) maakten allemaal indruk bij het BK AC, maar zien in hun disciplines wel ronkende namen op de recordtabellen staan.

Nationale indoorrecordlijsten bij de beloften bestaan nog niet, maar ook hier komen enkele gevestigde waarden binnen de Alle Categorieënatletiek zaterdag nog eens in actie. Zo sprinters Kobe Vleminckx/ACHL (60m) en de tweeling Antoine en Camille Snyders/WACO (200m). Of nog de mannen die recent een flinke progressie maakten: hordesprinter Jordi Van den Eynden/KAPE en hoogspringer Lars Van Looy/VAC. Of het klassieke kogelduel tussen Matthias Quintelier/AVKA en Max Vlassak/ATLA. Bij de U23-meisjes wordt in de halve fond uitgekeken naar de veldloopuitblinksters van vorige zondag: beloftekampioene Mathilde Deswaef/WS (1500m) en Camille Muls/RESC (800m). Een interessant dubbelduel mag in de  sprint verwacht worden tussen Heurjonie Lembi Bonheur/USBW en Hanne Claus/AVMO en uiteraard zullen hordeloopster Chloë Beaucarne/FLAC en polsstokspringster Melanie Vissers/ATC hun kampioenschap willen domineren.

Deelnemers en tijdschema voor deze BK juniores en beloften zijn op deze site te raadplegen.

Zondag zijn de jongere atleten aan de beurt voor hun nationaal indoorkampioenschap. De cadetten en scholieren sluiten echter nog niet de titeldebatten af in Gent, want de studenten en de masters moeten er op het einde van volgende week ook nog voor de podiumceremonies opdraven.

Bij de jongens konden we de afgelopen maanden geen enkel jeugdrecord bijschrijven en ook nu is het zeer de vraag of dat zondagavond wel het geval zal zijn. Polsstokspringer Alexandre Pinte/SER komt nog het dichtst in de buurt: hij moet nog 5cm overbruggen om de 4m25 van huidige succestrainer Domitien Mestré te evenaren. Dat staat intussen ook al 31 jaar op de tabellen. De recordambities staan een stuk scherper bij de meisjes, waar scholiere Mariam Oulare/RCB al twee keer de 60m-norm heeft bijgesteld. Dat kan zondag dus nog eens, maar ook in de 200m mag zij recordambities koesteren want met haar 24”25 staat zij heel dicht bij de 24”21 van Elke Bogemans uit 1994. Ook de scholierensprint mét horden is van dichtbij te volgen. Een andere Racing Brussel atlete, Yanla Ndjip-Nyemeck, is met 8”35 dit seizoen al tot op 6/100sten van Eline Berings’ 16 jaar oude record genaderd. En nog een andere snelle LBFA-scholiere zal zondag eerder aandacht hebben voor de klok dan voor het goud: Liefde Schoemaker/MOHA is genaderd tot op minder dan een halve seconde van de recordtijd van Elise Lasser (54”57). Uiteraard zijn er ook Vlaamse meisjes die de aandacht zullen trekken. Cadette Charlotte Vanlangenaker/RCT kan in zowat elke polsstokcompetitie haar twee maanden oude record nog opvijzelen en is ook de uitgesproken favoriete in het kogelstoten. Charlotte kan samen met broer en scholier Jules overigens voor een gouden familiale polsstokdubbel zorgen. Nog meer familiale medailleklanken kunnen in de 800m cadetten klinken: Jana en Elena Kluskens/LAT komen nu samen aan de start en krijgen er tegenstand van nieuwbakken veldloopkampioene bij de eerstejaars, Marie Dechamps/CABW. Geen eenvoudige opgave, want Jana benaderde met haar 2’12”69 het BR  deze winter al exact tot op een halve seconde.

Deelnemers en tijdschema voor deze BK cadetten en scholieren zijn op deze site te raadplegen.