03/01

atletiekblik op weekend: 2020 start met 1.260 mogelijke medailles

jdc-6428-00001

De provinciale comités zijn in het eerste weekend van het jaar al flink op dreef met een bak vol eremetaal en kampioenenschildjes.

Minder dan een maand geleden werden de laatste internationale atletiekmedailles uitgedeeld tijdens de Europese veldloopkampioenschappen en in dit eerste weekend van het nieuwe jaar, is het alweer drummen geblazen aan de podia. Tijdens de provinciale indoorkampioenschappen neemt de afhandeling van de erepodia een niet onbelangrijk tijdsdeel van de dag in. Met andere woorden: werkendag voor de ceremoniemeesters in de Topsporthal Vlaanderen.

Er staan zondag ook drie veldlopen op de kalender, en geen van de minsten. Hulshout maakte jarenlang mee het mooie weer van de CrossCup en zal voor eeuwig in de boeken genoteerd staan als allereerste Vlaams veldloopkampioenschap. Zondag verwelkomt het Sportpark Joris Verhaegen al voor de 47ste keer deze klassieker. De veldloop van Grimbergen is zelfs nog één jaartje ouder, behoorde nooit tot de CrossCup, maar bouwde een eigen weg uit die zeker in de smaak viel bij onze nationale topveldlopers. Het palmares van de gebeurtenissen in het Prinsenbos, mag zonder schaamrood naast elke andere nationale veldloop-erelijst getoond worden. Tenslotte is er de veldloop van Lanaken, ook al geen nieuwkomer met 29 lentes en deel uitmakend van het Limburgs Cross Criterium. Het zijn meteen de laatste drie veldlopen vooraleer de provinciale kampioenschappen in het veld er aankomen.

Diezelfde provinciale titelcompetities worden nu zaterdag én zondag onder dak al afgewerkt in de Topsporthal Vlaanderen en in de Golazo Arena van Heusden-Zolder. Een arbeidsintensieve klus, want per provincie moeten er liefst 84 podia afgewerkt worden; als het enigszins meezit, met drie laureaten per wedstrijd. Dat komt neer op ongeveer 252 medailles per provincie. Maal vijf dus… Zaterdag zijn in Gent de plaatselijke atleten van Oost-Vlaanderen aan de slag, samen met hun collega’s uit West-Vlaanderen en de specialisten van het langere loopwerk uit Limburg. De sprinters, hordespecialisten en kampers uit de bronsgroene provincie hoeven de lange verplaatsing naar de Watersportbaan niet te maken, want zij kunnen vanaf zondagvoormiddag  in Heusden-Zolder aan de slag voor hun provinciaal kampioenschap. Op dat ogenblik wordt de Topsporthal in Gent ingepalmd door Antwerpse en Vlaams-Brabantse atleten. De eerste PK-bedrijvigheid er om 09u30, terwijl het laatste startschot er pas om 20u15 staat geprogrammeerd. Op zaterdag begint men in Gent een half uurtje vroeger, om diezelfde 30 minuten uit te sparen tijdens de avonduren.

Bekijk hier de wedstrijdkalender van Atletiek Vlaanderen.