10/09

Atletiekblik op het weekend: KVV Scholieren

hanssens-ilana-udechukwu-hillary-2019-brussel-mvd-jdc

Hilary Udechukwu tijdens de Memorial Van Damme 2019

Komend weekend trekken de cadetten en scholieren richting Heusden-Zolder voor hun Kampioenschap van Vlaanderen. Als gevolg van de versoepelde maatregelen kan het kampioenschap alsnog plaatsvinden en AVT haalt een week na de Nacht van de Atletiek opnieuw alles uit de kast voor veilige organisatie. Op zaterdag strijden de scholieren om de Vlaamse titels en we blikken vooruit naar wat we mogen verwachten. Morgen blikken vooruit naar de wedstrijden bij de cadetten op zondag.

Scholieren meisjes

Lauryn Adewoye/AVT en Hanne Bastiaansen/LOOI lijken onder elkaar te gaan uitmaken wie de titel op zowel 100m als 200m zal pakken. Lauryn gaat Hanne wel twee keer vooraf op de deelnemerslijst met 12”20 tegenover 12”29 op de 100m en 25”29 tegenover 25”32 op de 200m. Op die laatste afstand mogen we Vlaams indoor kampioene Amelie Verhavert/HAMM ook niet uit het oog verliezen. Bij de 400m vinden we Hilary Udechukwu/HAKI bovenaan de deelnemerslijst. De Belgische indoor kampioene en uittredend Vlaams kampioene heeft een persoonlijk record van 57”26 en liep dit jaar al 58”82. Zonder ongelukken mag ze zaterdag een nieuwe Vlaamse titel op haar naam schrijven.

Jana en Elena Kluskens/LEBB zijn al sinds de jeugdreeksen bijzonder sterk op de halve fond en zullen zaterdag opnieuw strijden voor een Vlaamse titel. Jana voert de deelnemerslijst aan met 2’10”66 voor haar zus Elena met 2’13”37. Op de 1500m vinden Femke D’hauwers/RCG (4’43”30) en Hannelore Van Nuffelen/BONH (4’43”61) vooraan terug. Femke pakte vorig jaar brons op het KVV, terwijl Hannelore deze winter de titel pakte bij de eerstejaarsscholieren op het BK veldlopen. Het podium is hen dus niet vreemd. Op de 3000m krijgen we een gelijkaardig duel met Julie Voet/FLAC en Friedel Cuypers/DCLA bovenaan de deelnemerslijst. Vorig jaar werd Julie tweede en Friedel derde op de 3000m tijdens het KVV. Deze winter werd Friedel nog derde op het BK veldlopen bij de tweedejaars. Julie werd toen zesde. Ze krijgen concurrentie van enkele sterke eerstejaars. Op dat BK veldlopen bij de eerstejaars pakte Hannelore Van Nuffelen de titel, maar zij gaat dus van start op de 1500m. De nummers twee en drie, Fien Peusens/ATLA en Charlotte Vervoort/LYRA, staan wel ingeschreven voor de 3000m, weliswaar zonder tijd. Maar op basis van hun prestaties kunnen we een interessant strijd verwachten.  

Op de 100m horden zijn Marie De Naeyer/ACME en Emma Wauters/DAC de favorieten. Marie pakte vorig jaar al zilver op zowel het Vlaams als Belgisch kampioenschap. Op het Vlaams mocht Emma mee het podium op als derde. Op de 400m horden is Vlaams en Belgisch kampioene Beryl Owusu/RCG de uitgesproken favoriet om zichzelf op te volgen. Exact hetzelfde scenario is van toepassing voor Laure Bilo/ASVO op de 2000m steeple.

Sennah Vanhoeijen/DEIN voert de deelnemerslijst aan bij het verspringen met 5m83 voor Sara Van Hoyweghen/VOLH met 5m77. Tijdens het korte zomerseizoen sprong Sennah al 5m71, waarmee ze ook de jaarranglijst bij de scholieren aanvoert. Zaterdag gaat ze dan ook als favoriete van start. In het hinkstapspringen voert Mirthe Vansimpsen/AVT de lijst aan met haar persoonlijk record van 11m73. Vorig jaar won ze zowel de Vlaamse als Belgische titel outdoor. Dit jaar kwam ze al tot 11m37. Vlaamse indoor kampioene Kato De Schepper/ASVO volgt als tweede met 11m28. Kato heeft een persoonlijk record van 11m45 staan en kan Mirthe de nodige concurrentie bieden voor een interessante wedstijd. Belgisch indoor kampioene Charlotte Vanlangenaker/DCLA is met haar 3m50 de favoriet in het polsstokspringen.

Jo-Anne Liefooghe/AVKA won vorige zomer en afgelopen winter zowel de Vlaamse als Belgische titel in het kogelstoten. Dit weekend start ze dan ook opnieuw als favoriete voor het goud. Charlotte Vanlangenaker komt na haar polsstokcompetitie ook in actie in het kogelstoten met medailleambities. In het discuswerpen topt Daphne Van Doninck/ACBR de lijst met 38m16 voor Florence Boeynaems/ZWAT en Jo-Anne Liefooghe. In het speerwerpen gaat Kyana Vaes/LOOI als favoriet van start dankzij haar 38m28. Vorig jaar pakte Kyana al zilver als eerstejaars op het KVV. Lotte Huvenne/ACP en Laura Van den Brande/AVKA zijn de dichtste concurrenten voor goud.

Scholieren jongens

Op de 100m voeren Timber Huysmans/GRIM (11”14) en Abel Moortgat/GRIM (11”22) de deelnemerslijst aan. Ook op de 200m staat Timber met de snelste tijd ingeschreven (21”81). Daarmee komt hij op de 12de plaats terecht in de ranglijst aller tijden bij de scholieren en laat Jonathan Sacoor en Robin Vanderbemden op die leeftijd achter zich. Op de 400m mogen Tibo Malumgré/LOOI en Tijs Bruyns/ACHL hun duel van tijdens het BK indoor nog eens overdoen. Toen haalde Tibo het voor Tijs in 49”54.

Victor Bettens/EA voert de deelnemerslijst aan op de 800m met 1’55”25. Na zijn Vlaamse titel van afgelopen winter kan hij dit weekend ook de outdoor titel op zijn naam schrijven. Op de 1500m liggen de tijden dicht bij elkaar. Vijf scholieren doken al onder 4”13, met Thijs Roelen/ACG op kop met 4’08”45. Cédric Pardon/RCT voert de lijst aan op de 3000m met meer dan 10 seconden voorsprong op de tweede. Belgisch kampioen veldlopen bij de tweedejaars Noah Konteh/OLSE staat zonder tijd ingeschreven, maar we houden hem best ook in het oog bij het ingaan van de laatste ronde.

Vlaams en Belgisch kampioen op de 60m horden, Elie Bacari/DCLA wordt de te kloppen man op de 110m horden. Op de 400m horden is het uitkijken naar Timon Inghelbrecht/HAC die de lijst aanvoert met 56”51. Ward Janssen/ATLA won vorig jaar zowel het Vlaams als Belgisch kampioenschap bij de cadetten op de 1500m steeple. Florian Huygens/HAMM en Viktor Leenaert/AZW pakten toen telkens zilver en brons. Nu worden de prijzen pas na 2000m uitgereikt. Generatiegenoot Tjerre Vranken/AVT staat met de tweede tijd ingeschreven, dus de titel op de steeple komt meer dan waarschijnlijk in handen van een eerstejaarsscholier.

Thomas Van der Poel/BRAB opteert voor het verspringen, waardoor Viktor Van Aerde/KAAG als eerstejaars een grote kans maakt op de titel dankzij een sterke 1m95. Thomas Van der Poel sprong deze zomer voorbij 7 meter, waardoor hij start als favoriet in de zandbak. Hoewel de kampioen van vorig jaar, Sacha Sijbers/SACN, dat niet zomaar zal laten gebeuren. Holy-Ikenna Thompson-Nwachukwu/ATAC rijgt de titels in het hinkstapspringen aan elkaar. Enkel de Belgische titel indoor ontsnapte hem deze winter. Maar dankzij regelmatige sprongen voorbij de 13 meter blijft hij de favoriet. In het polsstokspringen krijgen we wellicht meer spanning met Maximo Oliva/RCT en Timon Van Damme/LEBB. Maximo sprong al 4m32, exact één centimeter hoger dan Timon. De vorm van de dag zijn wellicht bepalend zijn voor eindwinst.

In zowel het kogelstoten als discuswerpen is Alexander Anthonissen/KAPE de favoriet. Met 18m05 in het kogelstoten heeft hij ruim een meter voorsprong op Andreas De Lathauwer/VS. In het discuswerpen kwam Alexander als scholier nog niet in actie. Vorig jaar wierp hij als cadet wel een fenomenale 62m19, iets meer dan een meter onder het Belgisch record van Kris Coene. Nu weegt de discus een halve kilo meer, dus benieuwd waar hij dit weekend uitkomt. Hij kijkt Andreas opnieuw in de ogen, die tweede staat op deelnemerslijst met 46m22. Rafael De Wit/HAMM is lijstaanvoerder met 48m01. In het speerwerpen gaat ook een eerstejaars als favoriet van start met Hannes Catteau/DCLA. De Leuvenaar kwam al tot 51m43 en is daarmee de enige voorbij de 50 meter. Leon Menten/ACW is dan weer de enige scholier voorbij de 60 meter met de speer dit jaar met 62m35. Maar Leon komt dit weekend niet in actie tijdens het KVV.

Hier vind je het overzicht met de deelnemers, het tijdschema en het sporttechnisch tijdschema voor het KVV Scholieren op zaterdag 12 september en het tijdschema en het sporttechnisch tijdschema voor het KVV Cadetten op zondag 13 september terug, alsook de extra gezondheidsmaatregelen.