11/09

Atletiekblik op het weekend: KVV Cadetten

ramakers-sverre-engelen-arthur-2019-bk-cad-sch-moeskroen-ldc

Sverre Ramakers op weg naar de Belgische titel op de 800m voor Arthur Engelen op het BK vorig jaar in Moeskroen

Komend weekend vindt het Kampioenschap van Vlaanderen voor cadetten en scholieren plaats in Heusden-Zolder. Gisteren keken we al vooruit naar de wedstrijden van de scholieren op zaterdag. Vandaag blikken we vooruit naar de cadetten die zondag in actie komen in de strijd voor de Vlaamse titels.

Cadetten meisjes

Zoë Laureys/DUFF en Tinne Vertongen/RCT hebben allebei 12”36 achter hun naam staan op de 100m. Maithe Davids/AVT (12”54) en Noor Vermeiren/ACHL (12”57) volgen daarachter. Als ze vlot door de reeksen komen, kan het een spannende strijd worden voor het podium. Op de 200m vinden we dezelfde namen terug, op Zoë Laureys na. De nieuwe Belgische recordhoudster op de 300m horden wil na het Belgisch record ook de Vlaamse titel op die afstand op haar naam zetten. Op de 400m lijkt Chadrak Belinda Bula Bula/VMOL onklopbaar na de Vlaamse en Belgische titel outdoor in 2019 en dezelfde dubbelslag afgelopen winter. Nu gaat ze opnieuw als favoriete van start. De grootste concurrentie komt van Margaux Bastil/ASVO, die dit jaar helemaal ontpopte op die 400m, Nina Van Pelt/LOOI en uit eigen huis met Mechak Linda Bula Bula/VMOL.

Lore Henkens/KAAG pakte afgelopen winter ook de dubbel door zowel het Vlaams als Belgisch kampioenschap te winnen. Met 2’17”43 van tijdens dat BK indoor staat ze bovenaan de deelnemerslijst. Maaike Vander Cruyssen/AZW volgt wel niet veraf met 2’18”22. Op de 1500m verwachten we een duel tussen Belgisch kampioene veldlopen bij de tweedejaarscadetten Hannah Enkels/LOOI en Dorien Poppe/AVLO.

Op de 80m horden krijgen we een Oost-Vlaams duel met Camille Sonneville/KAAG en Steffi De Saegher/ACW. Op 300m horden lijkt er geen houden aan Zoë Laureys/DUFF en op de 1500m steeple kunnen we hetzelfde zeggen over Flore De Schepper/ASVO. Vorig jaar won Flore zowel de Vlaamse als Belgische titel op de steeple en ze heeft maar liefst 20 seconden voorsprong op de tweede op de deelnemerslijst.

Een andere topfavoriete is Merel Maes/ACW. Haar Belgisch record van 1m84 is wellicht een van de meest indrukwekkendste prestaties van deze zomer. Net zoals Merel in hoogspringen lijkt Elodie Francart/ADD onklopbaar in het verspringen, dankzij meerdere Vlaamse en Belgische titels de afgelopen twee jaar. Deze zomer moet ze echter Camille Sonneville/KAAG laten voorgaan met 5m54 tegenover 5m39 voor Elodie. Met een persoonlijk record van 5m70 en een sterke reputatie op kampioenschappen zal Elodie zich niet zomaar gewonnen geven. In het hinkstapspringen is Yelena Boone/KAAG de enige voorbij de 11m. Na haar Belgische titel van afgelopen winter kan ze dit weekend een Vlaamse titel aan haar palmares toevoegen. In het polsstokspringen krijgen we sowieso een nieuwe naam op de erelijst, aangezien Sarie Milloen/AVZK niet in actie komt. Norah De Bruycker/HAC is de enige over 3 meter en is daarmee de favoriete voor de titel.

Sena Tay/STAX voert de deelnemerslijst aan bij zowel het kogelstoten als de discuswerpen. Vorig jaar behaalde Sena al dezelfde dubbel op het KVV en een herhaling van dat scenario zit er opnieuw aan te komen. In het speerwerpen krijgen we meer spanning met vier cadetten op minder dan twee meter van elkaar. Emma De Landsheere/RCG voert de deelnemerslijst aan met 34m74 en pakte vorig jaar als eerstejaars brons op het KVV en zilver op het BK. Dit jaar gaat de Gentse als favoriete voor het goud van start.

Cadetten jongens

Op de 100m voert Dieter Bergs/ROBA de deelnemerslijst aan met 11”45. Het Lebbeekse duo Tibe Temmerman/LEBB en Jarno Torck/LEBB zijn samen met Jens Kerkhofs/AVT de dichtste belagers. Samen zijn ze de enige cadetten die dit seizoen onder de 12” liepen. Dezelfde vier namen vinden we ook bovenaan op de 200m met tijden onder 24”. Hoewel Jarno met de beste papieren aan de start verschijnt. Hij liep dit seizoen zelfs al onder de 23” met 22”90 en dat brengt hem in top 20 aller tijden bij de cadetten. Nog een nieuwkomer in de top 20, maar dan op 400m is Bram De Raedt/AVT. Afgelopen zondag liep hij tijdens de Nacht naar een geweldige 50”90. Met die tijd steekt Bram met kop en schouders boven de rest uit. Vorig jaar pakte hij ook al de Vlaamse titel als eerstejaarscadet na een spannend duel met Jaron De Vrieze/ASVO. Op het BK waren de rollen wel omgekeerd met een titel voor Jaron.

Nog tijdens de Nacht liep Wonne Delcour/DAC een persoonlijk record van 2’00”28 op de 800m. Met Chiel De Cremer/ACP (2’01”06) en Arthur Engelen/ACHL (2’02”19) mogen we een spannende strijd verwachten. Afgelopen winter maakten ze het al spannend op het BK. Toen trok Chiel aan het langste eind met slechts 4 honderdste voorsprong op Wonne. Op de 1500m staat Belgisch kampioen veldlopen bij de tweedejaars Cas Goos/BEHO helemaal bovenaan. De top drie blijft weliswaar binnen de seconde van elkaar, waardoor een tactische race misschien wel voor verrassingen kan zorgen. Op de 1500m steeple is Sverre Van Britsom/AVLO de lijstaanvoerder met 4’49”61.

Op de horden kregen we mogelijks een dubbelslag voor Maxim Verniers/AVLO. Op de 300m horden voert Maxim de deelnemerslijst aan voor Sverre Ramakers/MACW. Op de 100m horden volgt hij als derde in 14”50, na Jörne Diddens/SPBO (14”26) en Jaro Vanoirbeek/GENK (14”39). Die laatste twee kunnen zelf een dubbelslag realiseren, want ze voeren samen met Tibe Delaere/HAC het hoogspringen aan. Ze zijn de enige drie cadetten over 1m80, als we Merel Maes even buiten beschouwing laten. In het verspringen is Belgisch indoor kampioen Stan De Ketelaere/DEIN de favoriet. Met zijn winnende 6m20 van tijdens dat BK voert hij de deelnemerslijst aan. Deze zomer sprong Stan ook al voorbij de 6 meter en dat zal nodig zijn om de tweede op de lijst, Dai Keïta/DCLA met 6m09, af te houden voor de titel. In het hinkstapspringen is Gijs Geerits/BREE de favoriet om, na zijn Belgische indoor titel, de Vlaamse titel te pakken. In het polsstokspringen pakte Rune Ginkels/RCT vorig jaar als eerstejaars zilver op het KVV. Een jaar later is hij de favoriet voor goud dankzij een nieuw persoonlijk record van 3m75.

In het kogelstoten voert Matisse Barbio/KAAG de lijst aan (14m10) voor Kamiel Van Raemdonck/SPBO (13m96). In het discuswerpen zijn de rollen omgekeerd met Kamiel op kop (49m30) voor Matisse (42m12). Belgisch indoor kampioen kogelstoten Ides Verhulst/ACW is er niet bij, waardoor Matisse zijn eerste titel kan pakken als hij Kamiel kan afhouden. In het speerwerpen zijn Sander Henderickx/AVZK en Tijmen Van Handenhoven/ACW de enige voorbij de 40 meter, hoewel Jules Janquart/ACP na zijn 39m09 van deze zomer die barrière ook wil breken.

Hier vind je het overzicht met de deelnemers, het tijdschema en het sporttechnisch tijdschema voor het KVV Scholieren op zaterdag 12 september en het tijdschema en het sporttechnisch tijdschema voor het KVV Cadetten op zondag 13 september terug, alsook de extra gezondheidsmaatregelen.