14/08

Atletiekblik op het weekend: BK Alle Categorieën en BK Meerkampen

-ldq05741
Het Koning Boudewijnstadion is dit weekend het strijdtoneel voor de Belgische titels. In een door corona geteisterd zomerseizoen wordt de titelstrijd voor veel atleten het hoogtepunt van hun seizoen. We blikken vooruit naar wat we mogen verwachten tijdens twee dagen topatletiek.

Vrouwen

Lopen

Als gevolg van een beperkte zomerkalender kregen veel atleten nog niet de kans om zich tonen. Op de 100m toonde Rani Rosius/AVT zich alvast in goeden doen. Tijdens de Brussels Grand Prix snelde ze naar 11”44. Een nieuwe persoonlijke besttijd die haar op een negende plaats in de ranglijst aller tijden alle categorieën dames brengt op slecht 5 honderdsten van de tweede plaats, Olivia Borlée en haar 11”39 uit 2007. Rosius mag alvast weerstand verwachten van uittredend kampioene Manon Depuydt/ACME, Imke Vervaet/RCG en Cynthia Bolingo Mbongo/CABW. Op de 200m krijgen we dezelfde namen in de strijd voor het podium. Hoewel Justine Goossens/RCG misschien voor een verrassing kan zorgen nadat ze Lucie Ferauge/CABW op het BK Indoor voor juniores en beloften naar de tweede plaats verwees. Op de 400m lijkt Camille Laus/RCB de enige die zichzelf in de weg staat om een tweede Belgische titel op rij binnen te halen. Een herhaling van het podium van vorig jaar, met Elise Lasser/VITA op een tweede en Kiné Gaye/RCG op een derde plaats, lijkt mogelijk. Hoewel Margo Van Puyvelde/ASVO en Liefde Schoemaker/MOHA daar wellicht anders over denken.

Renée Eykens/AA gaat eveneens op zoek naar een tweede titel op rij. Aangezien Elise Vanderelst/MOHA opteert voor de 1500m, lijkt de concurrent vooral te komen van Camille Muls/RESC, Vanessa Scaunet/CABW en Mirte Fannes/DCLA. Vooral Fannes is in goeden doen nadat ze midden juli haar persoonlijk record verbeterde tot 2’05”12 in het Nederlandse Arnhem en die tijd afgelopen weekend tot op 6 honderdste na benaderde tijdens de Brussels Grand Prix. Vanderelst moet uitkijken voor vijfvoudig Belgisch kampioene Sofie Van Accom/ACHL en de kampioene van vorig jaar, Jenna Wyns/VAC. Op de 5000m is Nina Lauwaert/ROBA de favoriet. De titelstrijd over de steeple balken staat niet op het programma bij de vrouwen. Die wedstrijd vindt plaats op 27 september in Braine-l'Alleud.

Op de horden krijgen we twee uitgesproken favorieten met Anne Zagre/RESC op hoge en Paulien Couckuyt/VAC op de lage horden. Bij afwezigheid van Eline Berings/RCG en Hanne Claes/RESC ligt de titel voor het grijpen voor beide dames. Voor Zagre zou dat al de zevende titel betekenen.

Springen

Het hoogspringen belooft een spannend duel op te leveren tussen Zita Goossens/DEIN en kersvers Belgisch recordhoudster bij de cadetten Merel Maes/ACW. In afwezigheid van Claire Orcel/CSF kan Goossens mogelijks beter doen dan haar zilveren plak van vorig jaar. Maes werd deze winter eveneens tweede na Orcel, maar toen nam Goossens niet deel. Nu kunnen ze elkaar hopelijk naar mooie hoogtes stuwen op weg naar de titel. Minder uitgesproken favorieten in het verspringen, waar Saliyya Guisse/RESC de deelnemerslijst aanvoert met 6m04, één centimeter meer dan Bo Brasseur/DCLA. Guisse komen we opnieuw tegen in het hinkstapspringen, want ook daar voert ze de deelnemerslijst aan. Ditmaal met meer marge op uittredend kampioene Elsa Loureiro/RFCL. In het polsstokspringen is het uitkijken naar Elien Vekemans/DCLA. De bronzen medaille van het EKu20 verbeterde haar eigen Belgische record bij de juniores tot 4m26 en als de omstandigheden meezitten, is een nieuwe recordverbetering mogelijk. In afwezigheid van Chloe Henry/RESC en Fanny Smets/CABW zorgt Melanie Vissers/ATC voor de nodige concurrentie. Op het podium krijgen ze mogelijks het gezelschap van een andere Belgische recordhoudster, Lola Lepère/BBS. De tweedejaarscadette bracht het BR in haar categorie begin augustus op 3m92. Als ze die hoogte kan herhalen, is een podiumplaats niet veraf.

Werpen

Het kogelstoten wordt een van de competities waar de vorm van de dag weleens bepalend kan zijn. Uittredende kampioene Elena Defrère/VAC neemt het op tegen Myrthe Van Der Borght/VS en Noor Vidts/VAC. Die laatste past voor de meerkamp en beperkt zich dit weekend tot het kogelstoten. Anouska Hellebuyck/DEIN start als favoriet om zichzelf op te volgen in het discuswerpen. Vorig jaar mocht Hellebuyck de jaarranglijst afsluiten op een eerste plaats met een worp van 53m03 en dit jaar wierp ze als enige al voorbij de 50 meter. Het speerwerpen lijkt op een duel tussen Pauline Smal/RESC en Sarah Vermeir/OEH uit te draaien. Achter hen ligt alles dicht bij elkaar, waardoor de strijd om plaats drie best interessant kan worden. De hamercompetitie wordt afgewerkt in Kessel-Lo en we houden best de nationale recordlijst in de gaten, want Vanessa Sterckendries/OEH wil haar sterke prestaties van eerder dit seizoen graag bevestigingen. Een nieuw Belgisch record behoort dan tot de mogelijkheden. Eerder dit seizoen verbeterde Vanessa haar eigen BR al tot 68m39 en haar trainer, zevenvoudig Belgisch kampioen hamerslingeren Alex Malechenko, ziet haar binnenkort voorbij de 70 meter werpen.

Meerkamp

In de zevenkamp is Hanne Maudens/VS de uitgesproken favoriet. Nafi Thiam/RFCL past voor het volledige weekend wegens klachten aan de achillespezen en Noor Vidts neemt deel aan de individuele competitie. Yoika De Pauw/STAX en Stefanie Brosens/ATAC zijn de voornaamste kandidaten om Maudens te vergezellen op het podium.

Mannen

Lopen

Op de 100m gaan enkele tornado’s de strijd aan met het podium van vorig jaar. Titelverdediger Kobe Vleminckx/LYRA, Gaylord Kuba Di-Vita/CABW en Charles Niesen/RESC nemen het op tegen Robin Vanderbemden/SER en Kevin en Jonathan Borlée/RCB. Kuba Di-Vita voert met 10”44 de voorlopige jaarranglijst aan en zal gebrand zijn op een goede prestatie na zijn nipte nederlaag vorig jaar tegen de pupil van Lieve Van Mechelen. Op de 200m krijgen de drie tornado’s het gezelschap van een vierde teamgenoot. Julien Watrin/DAMP staat pas vierde op de deelnemerslijst, maar voert wel de jaarranglijst aan met 21”00. Titelverdediger Vanderbemden en Kevin Borlée, als alles goed gaat met de rug, lopen dit weekend pas hun eerste 200m van het seizoen. De jaarlijst zal er na dit weekend meer dan waarschijnlijk behoorlijk anders uitzien. Op de 400m kunnen we één ding met zekerheid zeggen, we krijgen namelijk een nieuwe naam op de erelijst. Christian Iguacel/LYRA liep afgelopen weekend een knappe 200m tijdens de Grand Prix Mingels en een dag later een eveneens knappe 400m, waardoor hij als favoriet aan de start verschijnt. Met Sébastien Lins/RESC, Camille Snyders/WACO, Sven Van Den Bergh/LYRA en Jonas De Smet/KAAG is er voldoende concurrentie voor een spannende strijd op zondag.

Eliott Crestan/SMAC komt als favoriet aan de start van de 800m na zijn overwinningen in Nijvel en op de Brussels Grand Prix. Aaron Botterman/KAAG en Aurèle Vandeputte/HAC zijn de voornaamste concurrenten waardoor een herhaling van het podium van vorig jaar in de maak lijkt. Ismael Debjani/CABW is de grote favoriet op de 1500m. Titelverdediger Pieter Claus/EA zal zich niet zomaar gewonnen geven, maar tegen het eindschot van Debjani valt allicht niets te beginnen. Geen Michael Somers/LYRA om zijn titel op de 5000m te verdedigen. De nummer twee van vorig jaar, Ward D’Hoore/HAC, zal moeten afrekenen met Lahsene Bouchikhi/RESC wil hij die Belgische titel binnenhalen.

Op de horden zijn trainingsgenoten Michael Obasuyi/OEH en Dylan Owusu/RCG de grote favorieten. Obasuyi opende afgelopen zondag zijn seizoen met 13”71. Het is uitkijken hoe snel hij dit weekend zal lopen. Owusu zal rekening moeten houden met Tuur Bras/OEH, die begin augustus zijn record op de vlakke 400m aanscherpte en tijdens de Brussels Grand Prix een knappe 400mH liep. Op de 3000m steeple is Clement Deflandre/HERV de uitgesproken favoriet.

Springen

In het hoogspringen torent Thomas Carmoy/CRAC boven de concurrentie uit bij afwezigheid van Bram Ghuys/OEH. Afgelopen zondag verbeterde Carmoy het Belgische beloften record van Ghuys tot 2m27. Benieuwd wat hij een week later op dezelfde piste kan. Het verspringen belooft, net zoals vorig jaar, een duel te worden tussen titelverdediger Mathias Broothaerts/LYRA en Corentin Campener/RESC. Verder is het ook uitkijken naar Daniel Segers/RESC. In het hinkstapspringen gaat Bjorn De Decker/WIBO op zoek naar een tweede opeenvolgende titel. De concurrentie komt, net zoals vorig jaar, van Désiré Kingunza/CSF, Tommy Soumahoro/WS en Matthias De Leenheer/AVLO. In het polsstok is Ben Broeders/DCLA de uitgesproken favoriet. Vanavond neemt hij deel aan de Diamond League meeting in Monaco. Benieuwd hoe fris hij aan de start zal verschijnen zondag, maar de titel zou hem niet mogen ontsnappen.

Werpen

Matthias Quintelier/LYRA gaat op zoek naar zijn tweede titel in het kogelstoten, maar moet daarbij afrekenen met Philip Milanov/VAC. In het discuswerpen lijkt niemand Milanov in de weg te staan. Edwin Nys/DCLA en Stijn Spilliaert/HAMM strijden allicht voor de tweede plaats. Hopelijk maken de heren er een even spannende strijd van zoals vorig jaar. In het speerwerpen verwachten we een duel tussen Timothy Herman/ACME en Cedric Sorgeloos/ACW. Titelverdediger Herman is de favoriet na enkele knappe prestaties in buitenlandse wedstrijden. In Kessel-Lo belooft het een strijd te worden tussen Remi Malengreaux/RCG en Stef Vanbroekhoven/VMOL. Vorig jaar haalde Remi de Belgische titel binnen met 49 centimeter verschil. De vorm van de dag kan dus weleens beslissend zijn.

Meerkamp

Niels Pittomvils/VAC is de grote favoriet op de tienkamp. Clubgenoot Sander Maes/VAC en Dimitri Montilla/RESC zijn grootste uitdagers en kandidaten voor het podium.

De deelnemerslijsten en het tijdschema kan je hier raadplegen.