18/07

Arnaud Art stelt BR scherper in Luik, Eline Berings vliegt als nooit tevoren

belgaimage-138093434-full

Eline Berings.

De internationale meeting van Luik is ondanks de afzegging van Nafi Thiam alsnog een hoogvlieger geworden. Arnaud Art stelde het Belgisch record in het polsstokspringen bij naar 5m72, Eline Berings verpulverde haar persoonlijk record in de 100 meter horden richting 12.72.

Sinds vorig jaar was Arnaud Art/FCHA al Belgisch recordhouder met de polsstok, maar in Luik deed de finalist van het laatste WK in Londen er nog een centimeter bij. De overwinning moest hij aan de sterke Pool Piotr Lisek laten, die dezelfde hoogte overschreed. Arnaud schuift op naar de zevende plaats op de Europese ranglijst, en dat terwijl de overgrote meerderheid van de wereldtoppers in het polsstokspringen uit Europa komen.

Eline Berings/RCG laat al het hele seizoen mooie dingen zien, maar die uitdrukking is nog een understatement voor wat ze in Luik presteerde. Ze stelde er haar persoonlijk record zomaar even met 15 honderdsten bij naar 12.72, en komt nu op één honderdste van het Belgisch record van Anne Zagré. Op de Europese ranglijst schuift Eline op van de tiende naar een schitterende vijfde plaats. Anne Zagré werd in 13.21 vierde en blijft op zoek naar haar EK-ticket.

"Ik wist dat er een persoonlijk record inzat, maar dit had ik echt niet zien aankomen", vertelde Eline Berings na haar sensationele race. "Ik zat te denken aan een chrono laag in de 12.80, maar 12.72 had ik nooit verwacht. Zeker niet omdat ik eigenlijk opnieuw zonder al te veel tegenstand liep. In de opwarming voelde ik met niet super, maar dat was blijkbaar een vals gevoel. Vanaf het begin van de wedstrijd voelde ik dat ik in een ander ritme zat dan bij vorige wedstrijden. Ik zat een beetje te wachten op een ideale wedstrijd met meewind (die blies in Luik 0.6 meter in het voordeel, nvdr.), en had genoeg van tijden rond de 13 seconden. Dat ik het Belgisch record nipt mis, vind ik niet zo erg. Ik kom er natuurlijk wel heel dicht bij, dus hopelijk is het voor een volgende keer. Vrijdag loop ik op de Diamond League in Monaco. Dat wordt een test: kan ik dit herhalen tegen de wereldtop? In Heusden loop ik niet. Dan is het tijd voor het EK. Volgens mij kan ik daar top vijf halen."

In de 300 meter bleef Robin Vanderbemden/SER ruim de drie broers Borlée voor. Robin haalde het in een persoonlijk record van 32.44, Jonathan Borlée/RCB was tweede in 32.81. Dylan Borlée/RCB klokte 32.95, Kevin Borlée/RCB 33.07.

Met Hanne Maudens/VS en Ben Broeders/DCLA waren nog twee andere VAL-elites actief in Luik. Hanne, die geplaatst is voor het EK atletiek in de zevenkamp, wist het verspringen te winnen met 6m29. "Ik had misschien op iets verder gehoopt, maar ik toonde wel regelmaat", zei Hanne na afloop. "Ik ging vier keer voorbij 6m20, en misschien nog belangrijker is dat mijn aanloop elke keer perfect uitkwam. Dat is belangrijk. Op training ligt de focus nochtans niet op het verspringen. Dat gaat altijd vlot in wedstrijd, dus ik werk aan andere disciplines. Naar Götzis in mei en Berlijn in augustus probeer ik dit seizoen wat met twee pieken te werken. In de examens heb ik de zware 800 metertrainingen even zo gelaten, maar verder is alles nog aan bod gekomen. Op training is het nu nog heel even gas geven, om dan de laatste week voor Berlijn goed uit te rusten.

Ben Broeders/DCLA was met zijn 5m22 niet even succesvol als Arnaud Art, maar gelukkig gaat het met het gevoel na enkele mindere weken wel weer de goeie kant op. "Ik heb echt even een dipje gehad. Maar na een opwarming die niet goed liep, heb ik vandaag wel een goeie wedstrijd neergezet. Ook in Keulen afgelopen weekend was het gevoel goed." Daar in Keulen wipte Ben over 5m51.

Bekijk hier de resultaten.