04/01

Andreas De Lathauwer opent 2022 met BR

andreas-de-lathauwer-jdc

Andreas De Lathauwer

De toon voor een nieuwe atletiekjaar is gezet. De Nieuwjaarsmeeting van STAX op 2 januari werd meteen gekleurd door enkele sterke prestaties. Junior Andreas De Lathauwer zorgde voor de prestatie van de dag met een nieuw Belgisch record in het kogelstoten. De juniores lieten ook van zich horen op de sprintnummers en Tibo De Smet liep zich opnieuw in de kijker.

Agwazie opnieuw op post

Op de korte horden maakte Angel Agwazie/AVLO deze winter haar wederoptreden na blessureleed. Vorig week bleef ze nog steken op 8”98, maar afgelopen zondag liet Agwazie zich opnieuw opmerken met 8”69. Vorig week trok ook trainingsgenoot Michael Obasuyi/OEH zijn indoorseizoen op gang met 7”82. Meerkamper Jente Hauttekeete/KAAG maakte als eerstejaars belofte zijn debuut op de hoogste horden. Vorige week opende hij met 8”52 en zondag verbeterde hij zich al tot 8”36, ondanks twee moeilijke eerste horden.  

Bij scholieren lieten Tinne Vertongen/ROBA en Dieter Bergs/ROBA zich opmerken. Tinne klokte 7”68 op de 60m, waarmee ze de snelste tijd neerzette over alle categorieën heen. Op de 200m herhaalde ze dat kunstje met 25”10. Dieter liet 7”06 noteren bij zijn seizoensopener op de kortste afstand. Op de baanronde was Maric Lechantre/HUY met een sterke 22”63 de beste. Maar het waren de juniores die het meeste indruk maakten in de Gentse Topsporthal. Rendel Vermeulen/MACW liet voor de tweede week op rij 6”91 noteren op de 60m. Op de 200m moest hij vorige week een honderdste toegeven op Jaron De Vrieze/ASVO met 22”06 tegenover 22”07. Afgelopen zondag gingen beide juniores een stuk sneller. De Vrieze dook naar een knappe 21”93, maar ditmaal was Vermeulen de beste met een bijzonder snelle 21”70. Het brengt hem op een gedeelde zevende plaats aller tijden bij de juniores op de 200m indoor.  

De Smet maakt tot tweemaal toe indruk

Op de 800m kregen we een mooie prestatie bij de scholieren van Kobe Wachtelaer/ACKO met een winnende 1’55”80. Maar de prestatie op de 800m kwam op naam van Tibo De Smet/RCG. Vorige week knalde hij al naar een geweldige 47”51 op de 400m en zondag liet hij opnieuw van zich spreken met 1’49”35 over 800m. Op het EKU23 in Tallinn miste hij nog nipt de finale op de 800m, maar de pupil van Tine Bex lijkt helemaal klaar voor sterk 2022. Bij de vrouwen was juniore Elena Kluskens/LEBB de beste Belgische met een derde plaats in een knappe 2’10”79. Bij de scholieren kwam de beste Belgische prestatie op naam van Ninte Kegeleers/ABES met een tweede plaats in 2’14”94, waarmee ze zelfs beter deed dan haar outdoor PR tijdens haar eerste pistewedstrijd van het seizoen.

Eerste BR van het nieuwe jaar

Het hoogtepunt van de dag kwam zonder twijfel op naam van Andreas De Lathauwer/VS. Vorige week kwam hij al tot 17m95 met de zes kilogram zware kogel, goed voor de tweede prestatie aller tijden bij de juniores. Zondag ging hij opnieuw verder dan ooit. In zijn tweede poging kwam hij tot 18m44, waarmee De Lathauwer als tweede Belgische junior ooit voorbij 18 meter stootte. Hij deed ook beter dan Matthias Quintelier/LYRA, die in 2016 het Belgisch record op 18m03 bracht. Bij zijn derde poging deed De Lathauwer er nog een centimeter bij. Met 18m45 mag hij zich de nieuwe Belgische recordhouder bij de juniores noemen, meteen ook het eerste Belgische record in 2022. Bij de seniores kwam Matthias Quintelier zelf in actie. Met 17m58 uit zijn tweede en enige geldige poging won hij de competitie voor Filip Eeckhout/VS, de trainer van Andreas De Lathauwer.

Alle uitslagen van de afgelopen indoorwedstrijden vind je terug op Atletiek.nu.