27/06

Allianz Belgian Championships mannen: Obasuyi naar Tokio, Misplon, Min en Sacoor naar Tallinn

obasuyi-michael-2021-brussel-bk-ac-ldq

Michael Obasuyi

De tweede dag van de Allianz Belgian Championships in het Koning Boudewjinstadion in Brussel is een absolute atletiekhoogdag geworden, zeker bij de mannen. De grootste uitblinker was zonder discussie Michael Obasuyi, die zich voor Tokio plaatste op de 110 meter horden. Daarbovenop sloopten er nog eens drie jongeren limieten voor de jeugd-EK's in Tallinn: Jonathan Sacoor, Arne Min en Jef Misplon.

Dat Michael Obasuyi/OEH op het BK een grote kans had om zich via de world rankings voor Tokio te plaatsen, daar twijfelde niemand aan. Maar de rechtstreekse limiet lopen, dat is nog een ander paar mouwen. Van bij de start ging Michael er meteen als een speer vandoor om de klok uiteindelijk al te laten stoppen na 13"32. Dat is niet alleen een verbetering van zijn persoonlijke beste met de volle 22 honderdsten, maar ook precies de olympische limiet. Tokio in the pocket, en dat op zijn 21e.  En om nog eens te onderstrepen hoe hard 13"32 is: het gaat om de zevende Europese jaartijd, de snelste bij de beloften.

Ook in de 400 meter verpulverde de winnaar zijn persoonlijk record. Alexander Doom/AVR had in de reeksen al getoond dat hij de te kloppen man was, en in de finale ontpopte hij zich tot de niet te kloppen man. Hij won met een straatlengte voorsprong in 45"34, een verbetering van zijn persoonlijk record met liefst 62 honderdsten. Van een beloftevolle atleet die op Europees niveau in het beste geval met de subtop meekon, heeft de West-Vlaming zich dit seizoen ontwikkeld tot een absolute topper. Hij schiet omhoog naar de vierde plaats op de Europese jaarlijst. Indrukwekkend.

Hoewel hij niet in de buurt kwam van Alexander, mocht ook nummer twee Jonathan Sacoor/OEH een klein feestje bouwen. Hij plaatste zich met een seizoensbeste van 46"06 voor het EK U23. Dylan Borlée/OEH was derde in 46.08. Een trainingsmaatje van Jonathan en Dylan, Tuur Bras/OEH, won de 400 meter horden in een knap persoonlijk record van 50"58.

In het hoogspringen presteerde Thomas Carmoy/CRAC degelijk met 2m23. De bronzenmedaillewinnaar van het EK indoor bleef wel nog vier centimeter verwijderd van zijn persoonlijk record, maar deed een prima zaak op de olympische ranking. Het is voor al onze landgenoten nog even bang afwachten tot het afsluiten van de rankings komende dinsdag, maar Thomas lijkt een grote kans te maken op Tokio. De strafste prestatie in het hoogspringen was misschien niet eens die van Thomas. Junior Arne Min/LYRA stelde zijn persoonlijk record in één klap bij van 2m08 naar 2m15 en plaatste zich zo voor het EK U20.

Ook in het allerlaatste nummer van de dag, de 1.500 meter van de juniorentienkamp die geen deel uitmaakte van het BK, viel er nog een limiet te vieren. Jef Misplon/RCG finishte in 4'25"64 en totaliseerde zo 7.210 punten, 60 punten boven de eis voor Tallinn. Ook Elie Bacari/DCLA leek lange tijd op weg naar Tallinn, maar miste helaas zijn aanvangshoogte in het polsstokspringen.

De volledige uitslag kan je hier terugvinden.