28/07

Allianz Belgian Championships als ultieme springplank voor WK

nav-0596

Timothy Herman jaagt op zijn negende nationale titel in het speerwerpen.

De Allianz Belgian Championships in Brugge zaterdag en zondag betekenen voor veel van onze nationale toppers de laatste kans om hun WK-deelname veilig te stellen.

Vrouwen: vormtest voor Nafi Thiam en Noor Vidts
Tweevoudig olympisch kampioene Nafi Thiam/RFCL kiest voor de opmerkelijke combinatie 100m horden en speerwerpen. In het speer is ze zelfs een kandidate voor goud. Collega-meerkampster Noor Vidts/VAC combineert de 100m horden met het kogelstoten. Europees beloftekampioene 200m Delphine Nkansa/RESC gaat voor de spurtdubbel 100m en 200m. Op de 200m kan ze zich meten met Cheetahs Imke Vervaet/RCG en Cynthia Bolingo/CABW. Op de 400m krijgt atlete in vorm Helena Ponette/HCO – goed voor 51"71 op de Nacht - een uitgelezen kans om de titel te veroveren, maar dan moet de studente geneeskunde wel voorbij Naomie Van Den Broeck/ROCA. Camille Laus/OEH (800m), Elise Vanderelst/MOHA (1500m) en Lisa Rooms/AVLO (5000m) zijn de uitgesproken favorieten op de langere loopnummers.

De 100m horden kondigt zich aan als een tweestrijd tussen gevestigde waarde Anne Zagré/RESC en opkomend talent Yanla Ndjip-Nyemeck/RESC. Op de 400m horden zal Hanne Claes/DCLA moeilijk te kloppen zijn. Eline Dalemans/AVLO hervat op de 3000m steeple waar juniore Rhune Vanroose/AVLO een laatste testje houdt richting EK U20. Ook hoogspringster Merel Maes/ACW -al goed voor 1m93 - krijgt een ideale generale repetitie voor het EK juniores in Jeruzalem. In de overige springnummers zijn Maité Beernaert/HAC (ver), Saliyya Guisse/RESC (hinkstap) en vice-Europees beloftekampioene Elien Vekemans/DCLA (polsstok) de topfavorieten. Ranglijstaanvoerders in de werpproeven zijn Jolien Boumkwo/VAC (kogel), Vanessa Sterckendries/OEH (hamer), Babette Vandeput/AVLL (discus) en Nafi Thiam/RFCL (speer). 

Mannen: weelde op de halve fond
Op de 100m verdedigt Kobe Vleminckx/AVLL zijn titel. Zijn maatjes van de Falcons Ward Merckx/VAC en Jordan Paquot/SER kunnen voor stevig weerwerk zorgen. De weersomstandigheden zullen bepalend zijn voor de chrono. Antoine Snyders/WACO (20"95) en Julien Watrin/DAMP lijken de te kloppen mannen op de 200m. Al bewees ervaren rot Victor Hofmans/OLSE (20"99) dat hij niet afgeschreven is. Hoewel de Borlées ontbreken blijft de 400m een boeiend treffen. Alexander Doom/AVR – onlangs in Madrid nog pijlsnel met 45"28, ontmoet er revelatie van de Nacht Florent Mabille/RESC.

Wat een weelde op de halve fond! Titelverdediger Tibo De Smet/RCG, Eliott Crestan/SMAC, Pieter Sisk/DCLA en Aurèle Vandeputte/HAC zijn de smaakmakers op de 800m. Ruben Verheyden/EA, Jochem Vermeulen/AVLL en Ismaël Debjani/CABW verzorgen het spektakel op de 1500m. Spanning en wellicht ook toptijden (er worden hazen ingezet op zondag) verzekerd! De 5000m kondigt zich aan als een Vlaams-Brabants onderonsje tussen John Heymens/DCLA, Isaac Kimeli/OEH en Robin Hendrix/OEH. Michael Obsuyi/OEH (110m horden), Wout Bex/LOOI en Mimoun Abdou Wahab/HF (400m horden) en Rémi Schyns/HERV (3000m steeple) zijn op papier de rapste mannen in de loopproeven met hindernissen. Tim Van de Velde/DUFF maakt op de steeple zijn wederoptreden.

Ben Broeders/DCLA test de vorm in het polsstok. In het hoog hopen we op een mooi duel tussen Tomas Carmoy/CRAC en Jef Vermeiren/ACHL. Désiré Kingunza/CSF (hinkstap) en de 19-jarige Yanni Sampson/RFCL (ver) kunnen hun eerste titel veroveren. Vier uitgesproken favorieten in de werpnummers: Philip Milanov/ACME (discus), Timothy Herman/ACME (speer), Andreas De Lathauwer/VS (kogel) en Rémi Malengreaux/RCG (hamer). 

AMH: duel tussen wereldkampioenen Genyn en Habsch
Atleten met een fysieke of visuele beperking strijden net als atleten zonder beperking op het Allianz BK om de Belgische titels. Bij de wheelers komt er zowel op de 100m als op de 200m een gedroomd duel tussen wereldkampioen 100m Peter Genyn (GSV/51) en wereldkampioen 200m Roger Habsch (RFCL/51).

Andere blikvangers bij de wheelers zijn opkomend talent Johannes Balbaert (KAAG/53) op de 400m en 800m, Joyce Lefèvre (GSV/34, 400m en 800m) en Léa Bayekula (WS/54), die voor de 200m en 400m kiest. Selma Van Kerm (ROCA/F37) treedt aan op de 200m en in het verspringen. Matthias Boonen (LOOI/38) loopt de 1500m.  In totaal nemen een 25-tal G-atleten deel aan dit geïntegreerd Belgisch kampioenschap. Het is het tweede nationaal kampioenschap G-atletiek dit jaar, na het BK G-atletiek voor personen met een verstandelijke beperking op 3 juni in Oordegem.

Leuk extraatje is dat er extra aandacht komt voor de kogelcompetitie bij de vrouwen. Filip Eeckhout, tweevoudig Belgisch kampioen kogel (2000 en 2022) en trainer van Belgisch belofterecordhouder Andreas de Lathauwer, is gastcommentator. 

Volg het BK op onze livestream. 
Livestream zaterdag
Livestream zondag

Tickets
Vermijd aanschuiven aan de ingang! Je kan tickets aankopen via de website van de club of rechtstreeks via deze link. Elektronische betaling is mogelijk via Payconiq, zowel bij inkom als voor de catering.

Hoofdingang, parkeermogelijkheden en openbaar vervoer
De hoofdingang voor toeschouwers en atleten is via de Nijverheidsstraat 112 - 8310 Brugge (Assebroek). Ook de parking is te bereiken via dat adres. Op zondag is ook parking Colruyt naast het domein beschikbaar. Indien deze  parkings volzet zijn kan je parkeren langs de ring van Brugge. Opgelet, er geldt een blauwe zone (max 4 uur parkeren) in de wijk rondom het sportcentrum. Meer info omtrent parkeermogelijkheden kan je nalezen op de website van de stad Brugge. 

Openbaar vervoer De Lijn: lijnen 1, 3, 4, 58 en 60 stoppen in de buurt van Sport Vlaanderen Brugge (raadpleeg voor alle zekerheid de routeplanner van De Lijn.

Alles over de Allianz Belgian Championships, zoals het tijdschema en de selectie, kun je hier terugvinden.