10/06

Alexander Doom Europees kampioen in toptijd van 44"15

belgaimage-94326791

Alexander Doom.

Wat er vanavond het Stadio Olimpico in Rome gebeurd is, valt moeilijk onder woorden te brengen. Alexander Doom heeft op fenomenale manier de Europese titel op de 400m behaald. Hij stormde naar goud in een duizelingwekkende 44”15. Daarmee liep hij niet alleen een BR, maar ook een kampioenschapsrecord. Bijna stonden zelfs twee Belgen op het podium want Jonathan Sacoor strandde met 44”98 op amper tien honderdsten van het brons. Wat een weelde!

Alexander Doom/AVR kwam als topfavoriet naar dit kampioenschap, maar het is alleen de allergrootsten gegeven om het op zo’n moment helemaal waar te maken. Alexander heeft die rol in Rome helemaal waargemaakt. Hij liep een verbluffende wedstrijd. Hij kwam samen met de Brit Charles Dobson de laatste rechte lijn in, maar dan pakte hij uit met een verschrikkelijk eindschot. Alle superlatieven zijn goed om de prestatie van Alexander te beschrijven, want hij kwam over de finish in een tijd van 44”15. Europees goud, nationaal record en kampioenschapsrecord !! “Dit had ik zelf totaal niet zien aankomen”, zegt Alexander. “Ik was al heel erg blij geweest zijn met een tijd van 44”60. Zeker omdat ik gisterenavond en vandaag heel veel last had van mijn psoas. We zijn nog heel de dag in de weer geweest om die los te krijgen. Maar het is uiteindelijk allemaal goedgekomen. Toen ik over de finish kwam wist ik eventjes niet wat me allemaal overkwam. De Europese titel, het nationaal record, het kampioenschapsrecord en ei zo na ook het Europees record. Ongelofelijk”. In zijn spoor vocht Jonathan Sacoor/OEH een verbeten gevecht uit voor het brons met de Nederlander Liemarvin Bonevacia. Jonathan knokte, maar hij strandde jammer genoeg op tien honderdsten van die begeerde medaille. Met een tijd van 44”98 kneep hij opnieuw een honderdste af van zijn persoonlijk record. Hij bewees daarmee dat hij helemaal terug is. De toekomst oogt fantastisch mooi, niet alleen individueel maar ook op de estafettes.

In het avondprogramma werkten onze tienkampers Jente Hautekeete/KAAG en Thomas Van Der Plaetsen/DEIN het hoogspringen en de 400m af. Jente presteerde uitstekend met 2m08 in het hoogspringen en een nieuw persoonlijk record van 48”63 op de 400m. Daarmee staat hij na dag 1 op een uitstekende negende plaats met 4.224 punten. Thomas Van Der Plaetsen bleef in het hoogspringen steken op 1m96 en klokte op de 400m af na 50”72. Hij staat momenteel op de negentiende plaats met 3.960 punten.

Bekijk de resultaten van de Belgen op onze EK-pagina.