27/08

6 medailles op para-EK

ek-amh-3-atleten

6 medailles voor AMH atleten op EK

België sluit het Europees kampioenschap af met zes medailles. Twee gouden (Peter Genyn op de 100 en 200 meter T51), twee zilveren (Gitte Haenen in het verspringen T63 en Quentin Desclefs in kogelstoten F35) en twee bronzen (Joyce Lefevre op de 100 meter T34 en Gitte Haenen op de 100 meter T63).

Het dagboek van een succesvol EK…

Atleet Peter Genyn Europees Kampioen

Peter Genyn (T51) heeft zijn Europese titel op de 100 meter rolstoelsprint verlengd. Op het EK Para-atletiek in Berlijn sprintte hij naar 22.82 en daarmee liet hij Toni Piispanen achter zich. Ook historisch: Jaad Van Kauter (T20) uit Deinze nam als eerste Belgische atleet met een verstandelijke handicap ooit deel aan een internationaal atletiekkampioenschap onder het IPC. 

Peter Genyn was de regerende paralympisch, wereld- en Europees kampioen op de 100 meter rolstoelsprint, maar die laatste titel verlengen, daar had Peter geen al te goed oog op. Eind juli blesseerde Genyn zich aan de heup en onderging hij een operatie. “Ik ben daarom super tevreden, want dit verwachtte ik niet”, zegt hij. “We begonnen zo snel mogelijk met alternatieve trainingen in mijn handbike en rugbyrolstoel en deden veel stabilisatieoefeningen. De laatste week kon ik opnieuw trainingen in mijn wheeler afwerken. Gelukkig was ik voor mijn operatie echt in de vorm van mijn leven en blijkbaar was dat nog net voldoende om opnieuw Europees kampioen te worden.

Genyn startte goed maar lag even zij aan zij met zijn Finse rivaal Toni Piispanen. Halfweg kraakte die en zo snelde Peter als vanouds naar goud. “Het was een zware race, want er was veel tegenwind en de piste is op zich al erg zwaar. Ik ben wel benieuwd naar de 200 meter, die boezemt mij wat angst in.”

In juni brak Peter Genyn op de eerste kampioenschappen van het seizoen verschillende keren het wereldrecord op de 100 meter en hij dook als eerste T51-atleet onder de 20 seconden, waarmee hij zijn blijvende progressie in de verf zette. De atleet uit Kalmthout staat ook aan de start van de 200 meter. Die discipline vervangt de 400 meter in zijn klasse en staat ook op het programma van de Paralympische Spelen in 2020.

Historische deelname: Jaad Van Kauter, eerste Belgische atleet met een verstandelijke handicap! 

Veertien atleten vertegenwoordigden het Paralympic Team Belgium in Berlijn. Onder hen Jaad Van Kauter, die aan de 400 meter en de 1500 meter in de klasse T20 deelneemt. Dat is de klasse voor personen met een verstandelijke handicap. Het is de eerste keer dat een Belg met een verstandelijke handicap deelneemt aan een atletiekkampioenschap, erkend door het International Paralympic Committee.

Personen met een verstandelijke handicap kunnen sinds de Paralympische Spelen van Londen in 2012 opnieuw aan deze internationale competities deelnemen. Samen met zwemmen en tafeltennis, is atletiek één van de drie sporten met een programma voor sporters met een verstandelijke handicap op de Paralympische Spelen.
Jaad Van Kauter kwalificeerde hij zich met de 7de tijd voor de finale.

Haenen springt naar zilver, Lefevre sprint naar brons 

Gitte Haenen (T63) behaalde een zilveren medaille in het verspringen. Haenen sprong 4m30, een Belgisch record. Op de 100 meter rolstoelsprint snelde Joyce Lefevre even later naar brons in 20.33. Voor beide atletes is het de eerste medaille op een groot internationaal kampioenschap.

Gitte Haenen opende sterk in het verspringen met 4m24, een persoonlijk record waarmee ze meteen naar de tweede plek schoof. In haar tweede poging slaagde Haenen haar zilveren sprong: 4m30, een stevig Belgisch record. De twee Nederlandse dames Fleur Schoutten en Annette Roozen kwamen er niet meer bij. Schoutten pakte het brons met 3m77. Het goud ging naar de Italiaanse Martina Caironi. Zij sprong 61 centimeter verder dan Haenen: 4m91, een nieuw wereldrecord.

Haenen was euforisch na de wedstrijd: “Ik was al de hele dag zenuwachtig, maar vanaf de opwarming kwam het vertrouwen. Openen met een persoonlijk record gaf natuurlijk een boost voor het verdere verloop”, zegt Haenen. “Ik wist dat goud niet haalbaar zou zijn, want ik spring nog niet lang. Ik ben tevreden met zilver en blij dat ik de Nederlanders achter mij laat. Volgens mijn trainer Mieke Van Thuyne moet ik nog werken aan mijn landing. Hopelijk betert die tegen het WK in Dubai volgend jaar.”

Voor de 32-jarige atlete uit Kapellen is het haar eerste atletiekmedaille op een groot internationaal kampioenschap. In het verleden beoefende ze als valide atleet thaiboksen op hoog niveau.

Wat later op de avond was het de beurt aan Joyce Lefevre. De rolstoelsprintster stond aan de start van de 100 meter in de klasse T34. Lefevre schoot goed uit de startblokken in de finale met vier en kon op de streep nog net de Nederlandse Amy Siemons afhouden met 0.06 seconden. Brons dus voor Lefevre die aankwam in 20.33. “Ik keek tijdens de race nog even op om te zien waar ze zat, maar dat mocht ik niet doen want daardoor werd het nog heel spannend.” Lefevre is naar eigen zeggen dolgelukkig: “Het is een opluchting. Het was een stresserende dag, maar ik wist dat ik me niet beter kon voorbereiden. Ik ben tevreden met deze tijd, gezien de zware piste.” Joyce Lefevre komt zaterdag nog in actie op de 800 meter.

TIEN keer goud op een rij voor Peter Genyn na nieuwe titel op 200 meter

De rolstoelsprinter Peter Genyn (tetraplegie) schonk het Paralympic Team Belgium een vierde medaille: hij won de 200 meter in de categorie T51 drie dagen nadat hij eerder goud pakte op de 100 meter. Het is zijn tiende gouden plak op een rij, op een groot internationaal kampioenschap.

Peter Genyn zakte af naar Berlijn als de regerende Europees kampioen op de 100 en de 400 meter. Hij won goud op beide races in het Italiaanse Grosseto in 2016. Genyn kon zijn titel op de 100 meter verlengen en is nu dus ook Europees kampioen op de 200 meter.  Genyn is een kei in dubbele titels: hij is ook de regerende wereld- en paralympisch kampioen op de 100 en 400 meter.

« Ik heb de laatste jaren alle belangrijke races gewonnen en kan alleen maar hopen dat het zo doorgaat », zegt Genyn in de mixed zone. « De race was van start tot finish erg close. Ik voelde Piispanen dichter komen in de bocht maar kon hem afhouden met een half wiel op de streep. De 200 meter ligt mij echt goed en is makkelijker te combineren met de 100 meter. »

De wedstrijd van Peter Genyn werd gereden in ruige weersomstandigheden met een stevige wind. Onze landgenoot startte snel en kon zijn voorsprong op de tegenstanders uitbouwen.

Gitte Haenen (T63) pakt brons op de 100 meter

Op de slotdag pakte Gitte Haenen, die eerder zilver won in het verspringen, opnieuw een medaille. Ze liep naar een derde plaats op de 100 meter in de klasse T63 (bovenbeenamputatie) in een tijd van 16.07.

De 100 meter T63 begon met de uitsluiting van de Spaanse Vila Bargelia na een valse start. Bij de tweede poging was iedereen wel goed weg. De Italiaanse Martina Caironi (14.91) en Monica Contrafatto (15.61) domineerden een snelle wedstrijd. De Belgische atlete Gitte Haenen werd derde, op één honderdste van een seconde van haar persoonlijk record, ondanks een sterke tegenwind van 1,2m/s.

Gitte Haenen was licht teleurgesteld na de wedstrijd. “Ik hoopte op meer en wou in de buurt komen van de tweede Italiaanse. Mijn start was niet perfect, ik moet daar nog op werken. Op het einde van de wedstrijd kon ik nog wat naderen op de Italiaanse atletes.” Onze landgenote kon het toch relativeren. “Ik blijf erg tevreden over dit EK. Ik moet nu verder werken aan de toekomst: de wereldkampioenschappen in 2019 en de Paralympische Spelen in Tokio 2020.”

Gitte Haenen beoefende thaiboksen op hoog niveau. Na een amputatie aan haar linkerbeen, wil ze zich nu ontplooien in de paralympische sport. In 2017 werd ze al vierde op de 100 meter op het WK in Londen. Haenen loopt volgende vrijdag de Memorial Van Damme. Ze ontmoet daar opnieuw Martina Caironi op de 100 meter sprint.

(bron: Parantee - Jeroen Bauters)