11/09

18 atletiekpistes krijgen spoedig grondige renovatie

whatsapp-image-2023-09-11-at-12.09.21

Minister Ben Weyts (links) steekt de spade in de grond op de piste in Huizingen.

De komende maanden krijgen heel wat atletiekpistes een broodnodige opknapbeurt. Minister van Sport Ben Weyts investeert in een grondige renovatie van 18 verschillende atletiekpistes verspreid over Vlaanderen.

Het belang van degelijke sportinfrastructuur is zowel voor recreatieve sporters als voor topsporters niet te onderschatten. Cijfers van Sport Vlaanderen tonen aan dat een heel aantal van de Vlaamse looppistes verouderd is. Liefst 93 % is ouder dan 21 jaar. Deze pistes worden in Vlaanderen bovendien veelvuldig gebruikt, door één of meerdere sportclubs. Vlaams minister van Sport Weyts besloot daarom om specifiek voor de looppistes een extra inspanning te doen, met een projectoproep waarmee clubs, federaties, provincies of lokale besturen konden instappen in een groepsaankoop. Via deze groepsaankoop kunnen ze onder meer de toplaag renoveren, het aantal banen uitbreiden of beschadigingen herstellen. Geïnspireerde sportliefhebbers zullen zich namelijk sneller aansluiten bij een atletiekclub met een goede looppiste.

15 miljoen euro steun voor 18 pistes 

18 verschillende atletiekpistes verspreid over Vlaanderen krijgen op korte termijn een grondige renovatiebeurt.  Het gaat om pistes in Mol, Herenthout, Genk, Schoten, Westmalle, Gent, Kapellen, Hamme, Zwijndrecht, Brugge, Hooglede, Torhout, Dilbeek, Haacht, Zottegem, Jabbeke, Huizingen en Lede. De werken vinden plaats in de komende maanden en worden uiterlijk tegen eind 2024 afgerond. In totaal gaat het om een investering van € 15 miljoen, waarvan € 9 miljoen steun van Vlaanderen. Dankzij de formule van de groepsaankoop zijn de clubs zeker van de kwaliteit van de piste én van een veel lagere investeringskost. Het gaat bovendien om atletiekpistes waar minstens één sportclub, aangesloten bij Atletiek Vlaanderen, haar thuisbasis heeft. Zo wordt een minimaal gebruik van de piste gegarandeerd.

Ben Weyts: "Olympische Spelen zijn momenten voor de Vlaamse atletiek"

“De Olympische Spelen van volgend jaar zijn een momentum voor de Vlaamse atletiek. In de eerste plaats voor onze topsporters, maar ook voor de sport op zich. Telkens wanneer onze topsporters zich tonen aan Vlaanderen inspireren ze jong en oud om ook de loopschoenen aan te trekken”, zegt Weyts. “Hoe beter onze topsporters zich kunnen voorbereiden, hoe meer de prestaties tot de verbeelding spreken en hoe meer Vlamingen van deze investeringen gebruik zullen maken in een atletiekclub.”

Gery Follens: "Aangepaste infrstructuur geeft duw in de rug"

Ook Gery Follens, voorzitter van Atletiek Vlaanderen reageert opgetogen: “Atletiek Vlaanderen houdt eraan de Vlaamse Overheid en de Minister van Sport, de heer Ben Weyts, in het bijzonder te danken voor de belangrijke inspanning die geleverd werd ter verbetering van de atletiekinfrastructuur in Vlaanderen.”

“Eén van de doelstellingen van onze federatie is ook het aantrekken van meer sportende leden. We kunnen alleen maar beamen dat een aangepaste infrastructuur, die voldoet aan de kwalitatieve behoeften en moderne noden van onze clubs, hier ook een duw in de rug kan geven”, aldus nog voorzitter Follens. “We hopen dan ook dat deze belangrijke financiële overheidsimpuls zich in de toekomst nog kan herhalen, zodat we de infrastructuur ook in andere Vlaamse steden en gemeenten een nieuwe look en impuls kunnen geven.”

Eén van die pistes die nu gerenoveerd worden is die van Huizingen, waar Olympic Essenbeek-Halle haar thuisbasis heeft. Zij zijn tevreden met de verleende steunmaatregelen: “O.E.H. is blij dat de constructieve gesprekken van de laatste jaren zijn vruchten afgeworpen hebben. We zijn dankbaar dat we gebruik kunnen maken van de fondsen die de minister heeft vrijgemaakt en dat de belangrijkste partners in dit vernieuwingsdossier, zijnde de Vlaamse minister van Sport, de Provincie en de stad Halle elkaar gevonden hebben.”