Voeding voor-tijdens-na de training-wedstrijd

Voor de training/wedstrijd

Best is om een 3-tal uur voor de inspanning je laatste echte maaltijd in te nemen, anders kan dit op je maag liggen. Neem bij voorkeur een maaltijd met trage suikers en weinig vezels (witte pasta-rijst-brood), eventueel gekookte groenten (eerder dan rauwe) en niet te veel vet, vlees of kaas. Voor een jeugdwedstrijd is het voldoende om een gewone portie te eten, ook extra opname van suikers (pasta met bruine suiker, druivensuiker) zijn niet nodig en kunnen zelfs slecht zijn voor je gezondheid. Enkele 'klassiekers' hierbij zijn kip met rijst, spaghetti bolognaise (opletten met vlees of kaas), een pastasalade (niet teveel mayonaise) en een gewone boterham met zoet beleg, mager vlees of kaas. Vermijd alleszins vet eten (frieten, hamburgers), snoep en frisdrank!

Tot een uur voor de wedstrijd kan je nog een licht verteerbaar tussendoortje eten (halve banaan, honingwafel, rijstkoek, peperkoek,...). 

Tijdens de training/wedstrijd

De inspanningen tijdens een jeugdtraining of -wedstrijd zijn niet van die aard om je energiereserves te moeten aanvullen tijdens de inspanning, wel moet je er op letten om regelmatig een slokje water of dorstlesser te nemen zodat je niet uitdroogt.

Als je tijd hebt tussen twee wedstrijden kan je opnieuw een licht verteerbaar tussendoortje eten (halve banaan, honingwafel, rijstkoek, peperkoek,...). Duurt het langer dan 1.5u tot de volgende wedstrijd, dan kan je best nog een boterham of een beetje pastasalade eten om je energievoorraad op peil te houden.

Na de training/wedstrijd

Na je inspanning kan je best zo snel mogelijk je reserves terug aanvullen met een gezonde basismaaltijd en voldoende water. Een ideaal middel om snel je reserves aan te vullen is een goed ouderwets glas (choco)melk, het lest enerzijds de dorst en anderzijds zitten er gezonde eiwitten in die je herstel bevorderen!

logosportvlaanderen-partnersport-vlaanderen-sponsorlogoworld-athletics-lockup-grad-charcoal-cmyk-member-federation-1logo-eaa