Topsport & studie attesten

Topsport combineren met hogere studies is niet evident.

Met een topsportstatuut biedt bijna elke hogeschool en universiteit extra faciliteiten zodat atleten hun sport kunnen blijven combineren met hun studie.

Het aanbod varieert van school tot school en kan je navragen bij de topsportverantwoordelijke binnen de instelling. Tot de mogelijkheden behoren het verplaatsen van examens, stages en practica wanneer ze samenvallen met trainingen, competities en sportstages, het gratis gebruik van eigen sportaccommodatie, …

De aanvraag tot het bekomen van een topsportstatuut gebeurt bij de topsportcoördinator van de school zelf.

Indien het bekomen van een statuut voor jouw sportbeoefening essentieel is, informeer je best voor je schoolkeuze naar de mogelijkheden die geboden worden.

Wie komt in aanmerking?

1) Eliteatleten van Atletiek Vlaanderen

2) Atleten die tot de nationale top-5 van hun categorie behoren en/of een medaille behalen tijdens het Vlaams of het Belgisch kampioenschap van hun categorie en/of geselecteerd werden voor een internationaal kampioenschap

Hoe aanvragen ?

Iedere hogeschool/universiteit heeft haar eigen normen om een topsportstatuut te verlenen. Daarom zal de federatie een attest afleveren waarin de volgende informatie wordt opgenomen:

  • Elitestatuut van de atleet
  • Relevante prestatie- en performantiegegevens

Daarnaast dient de atleet de aanvraag tot het bekomen van een topsportstatuut te motiveren: aantal voorziene stages/wedstrijden in het buitenland, trainingsuren die onverenigbaar zijn met studies, …

Deze informatie wordt bezorgd aan de topsportverantwoordelijke van de school of universiteit, waarna je kan uitgenodigd worden voor een toelichtend gesprek.

Op basis van het profiel van de atleet en de noodzaak om faciliteiten te bekomen, zal de hogeschool/universiteit beslissen om aan de student een A- of een B-attest af te leveren. Hieraan gekoppeld worden faciliteiten bepaald.

Hoe een attest bij de federatie aanvragen?

Wens je een topsportstatuut in de hogeschool/universiteit aan te vragen, dan vul je na afloop van de Belgische Kampioenschappen in je categorie dit online formulier in. Hierin vragen we volgende informatie:

  • Plaats in de nationale ranglijst (in de verschillende disciplines waar je top-5 staat)
  • Prestatieoverzicht van het laatste sportjaar
  • Palmares* van het laatste sportjaar

* palmares = overzicht van de behaalde resultaten tijdens Vlaamse, nationale en internationale kampioenschappen.

Het attest wordt opgemaakt en doorgestuurd naar de betrokken atleet, die het persoonlijk overhandigt aan de topsportverantwoordelijke van de school. De attesten worden vanaf 15 september uitgereikt. Voor meer info kan je mailen naar topsport@atletiek.be.

logosportvlaanderen-partnersport-vlaanderen-sponsorlogoworld-athletics-lockup-grad-charcoal-cmyk-member-federation-1logo-eaa