08/03/2022

Techniekvergelijking Vlaamse jongeren in speerwerpen

Speerwerpen is een loopnummer gekoppeld aan een bovenhandse strekworp. Tijdens deze webinar probeer ik aan te geven hoe we het lopen en het werpen op een effectieve manier aan elkaar kunnen koppelen. Ik geef een beschrijving van de kenmerken die horen bij een goede techniek, bekeken vanuit de huidige inzichten en plaats die binnen een analysetool die ik heb ontwikkeld. De totale doelbeweging bestaat uit diverse elementen. Door dit per element te bekijken ontstaan er essentiële kenmerken (kritische prestatie indicatoren) en principes die ik tijdens deze webinar kort aanhaal. Door naar de werpers te kijken die heel ver gooien (+90 heren en +68 dames) is het mogelijk uitspraken te doen over de kritische prestatie indicatoren en principes op technisch vlak. Er zijn duizenden manieren om 40/60 meter te gooien, honderden manieren om 50/70 meter te gooien, tientallen manieren om 60/80 meter te gooien maar slechts een handvol manieren om 68/90 meter te gooien (bron). En ondertussen zijn er 2 manieren om 95+ te werpen ??.

Na een korte introductie gaan we actief aan de slag en gaan we atleten binnen de gepresenteerd analysetool plaatsen. Door te leren kijken naar “hoe moet het zijn” vergeleken met “hoe het is” geeft ons handvaten voor het ontwikkelen van een trainingsplan.

 

Docent: Van Lieshout Johan

Johan van Lieshout (51) is a former Dutch record holder in the Javelin Throw with a throw of 80.51m set in 1999. In 1990 he represented the Netherlands at the European Championships in Split. Unfortunately given the challenging nature of our event, he suffered many injuries throughout his career and as a result this motivated him to become a professional Physiotherapist. After graduating in 1999 he went on to establish his own clinical practice in 2005 specialising in physiotherapy located in the city of Arnhem (the Netherlands). Since then, he has continued to develop his practice and now co-owns a large Physio practice also in Arnhem.

logosportvlaanderen-partnersport-vlaanderen-sponsorlogoworld-athletics-lockup-grad-charcoal-cmyk-member-federation-1logo-eaa