09/02/2021
De werking van het Vlaams Sporttribunaal
Tijdens een training geeft een speler een medespeler een vuistslag.
Bij verplaatsingen van een ploeg is een bepaalde speler continu het slachtoffer van pesterijen. De hoofdtrainer van een vereniging wordt door één van zijn atletes beschuldigd van ongewenste seksuele handelingen. Het zijn maar enkele voorbeelden van situaties van grensoverschrijdend gedrag die in een sportclub kunnen voorkomen.
De voorbije jaren stelden heel wat sportclubs een Aanspreekpersoon Integriteit (API) aan in hun sportclub. Een API is een vertrouwenspersoon en hierbij kun je terecht wanneer je een situatie van grensoverschrijdend gedrag wil melden. Daarnaast kunnen sportclubs die aangesloten zijn bij een erkende sportfederatie aankloppen bij de federatie-API. In sommige (ernstige) situaties is de tussenkomst van een overkoepelend tuchtorgaan om deze dossiers te behandelen echter een noodzaak. Sinds 1 januari 2021 neemt het Vlaams Sporttribunaal (VST) deze rol op zich. Zij behandelt dossiers van grensoverschrijdend gedrag (en doping).
Grensoverschrijdend gedrag doet zich vaak op clubniveau voor. Niet onbelangrijk voor sportclubbestuurders om inzicht te krijgen in de werking van het Vlaams Sporttribunaal. In dit webinar licht Cedric Vanleenhove, secretaris-generaal van het VST, op maat van de sportclubbestuurder toe hoe zaken van grensoverschrijdend gedrag bij het VST terecht kunnen komen en hoe zij binnen het orgaan behandeld worden.