09/09

Officiële berichten - 9/9/2022

logo val

NIEUWE LINK ALABUS

Voor gebruikers die alabus opstarten via een snelkoppeling:

Aangezien Alabus geen java meer gebruikt, maar een webapplicatie is geworden, moet je het op een andere manier opstarten:

www.atletiek.be -> “VOOR DE CLUBS” -> eerste kolom van menu (=”Administratie”) -> 4de keuze “alabus / ledenbeheer” -> “Alabus opstarten”

 

De rechtstreekse link: https://alabus.atletiek.be/clientrwt/

 

Opleidingsdag atletiek

Op 15 oktober organiseert de Vlaamse Atletiekliga een algemene opleidingsdag voor trainers, loopbegeleiders, clubbestuurders en vertrouwenspersonen. Het goed gevulde programma omvat sessies voor zowel ervaren als startende (jeugd)trainers en bestuurders. Stel je eigen programma samen met sessies uit de verschillende luiken van de werking van de federatie.

De opleidingsdag omvat maar liefst 30 sessies waaruit je kan kiezen, zowel theoretische als praktijksessies. De dag start met een plenaire keuzesessie, waarbij je kan kiezen uit zes diverse sessies, gaande van actieve leertijd in werptrainingen tot High Performance Culture. Hou je van een actieve ochtend? Voor de start van de plenaire keuzesessies staat een ontspannen ochtendloop in twee niveaugroepen (8km/u & 10km/u) op het programma, waar je ook kan kennismaken met mindful running (8km/u).

Stel je eigen programma samen:

Na de lunch kan je twee sessies volgen uit het ruime programma. In het Kids & Co aanbod staan onder meer sessies over startblokken, didactische tools en techniekopbouw in het hoogspringen voor jeugdatleten gepland. Het Atletiek & Co aanbod omvat onder meer sessies over het opbouwen van krachttraining, het verschil tussen meerkamptraining en de optelsom van individuele trainingen en de visie op speerwerptraining bij dames door de internationale coach Werner Daniëls. Het Running & Co programma biedt onder meer sessies aan over lopen met diabetes, loopvarianten voor jongeren en medisch-wetenschappelijke ondersteuning voor runners. Het vierde luik, ethiek en clubbestuur, zet in op onder meer professionaliseren, talentcoaching in je club en een uitwisselingssessie tussen vertrouwenspersonen.

Het volledige programma van de opleidingsdag atletiek op 15 oktober vind je hier.

Praktisch:

De opleidingsdag vindt plaats in het Universitair Sportcentrum van de KU Leuven. De deelnameprijs bedraagt 10 euro per sessie voor leden van de trainersvereniging (VAT), 12 euro voor leden van de Vlaamse Atletiekliga (VAL) en 25 euro voor niet-leden van de Vlaamse Atletiekliga (niet-leden VAL). Voor de natuurloop en de plenaire sessie kan je gratis inschrijven.

Sessies:

Alle sessies staan ook afzonderlijk op de bijscholingskalenden van Kids&Co, Running&Co, Atletiek&Co en clubbestuurders met bijkomende informatie.
Inschrijven voor deze sessies kan via deze link.

 

Initiator Running Herentals

  • Start op 4/10/2022
  • Einde op 29/4/2023
  • Combinatie van zelfstudie, online lessen en fysieke lessen
  • Locatie: Sport Vlaanderen Herentals
  • Meer informatie

 

Initiator Running Alken

  • Start op 6/10/2022
  • Einde op 29/4/2023
  • Combinatie van zelfstudie, online lessen en fysieke lessen
  • Locatie: Atletiekpiste “De Alk”, Alken  
  • Meer informatie

 

Jeugdsportfonds

De Vlaamse Atletiekliga verdeelt dit jaar met de steun van Sport Vlaanderen ruim 50.000 euro onder de clubs die aandacht hebben voor een kwaliteitsvol jeugdaanbod. Om in aanmerking te komen voor dit fonds moet de club op datum van 30/9/2022 minstens 40 actieve jeugdleden (U18) hebben onder haar leden.

De intentie om te willen deelnemen aan het fonds wordt ingediend door uiterlijk 15/10 het aanvraagformulier ingevuld door te sturen: https://www.formdesk.com/V.A.L./Jeugdsportfonds_2022.

Het reglement van het jeugdsportfonds ’22 is op de website raadpleegbaar: https://www.atletiek.be/club/fondsen#jeugdsportfonds

 

Aanpassingen wedstrijdreglementen PUP-MIN

Nieuw in de wedstrijdreglementen vanaf zomerseizoen 2023:

  • Bij Pupillen wordt hockeybalwerpen vervangen door vortexwerpen.
    • Veel trainers gaven reeds de melding dat werpen met een vortex veel beter is voor het correct aanleren van de werptechniek en voorbereiding op het speerwerpen dan hockeybalwerpen. Het is ook een logischer vervolg op het vortexwerpen dat sinds zomer 2021 werd ingevoerd bij Kangoeroes en Benjamins.
  • De vortexen die worden goedgekeurd voor gebruik is de NERF Vortex mega-howler 30CM / 130GR, die ook bij Kangoeroes en Benjamins wordt gebruikt en werd voorzien via groepsaankoop bij AMO sport.
  • Er volgt nog een actie voor de aankoop van vortexen, wacht best nog met bestellen van nieuwe vortexen tot de actie wordt gelanceerd.

 

Verslagen

Het verslag van de BC jeugd 6 juli staat op de website