24/01

Timothy Herman legt in Portugal de basis voor seizoen waarin hij richting BR wil

herman-timothy-2021-split-etc-european-athletics

Timothy Herman

Nu hij beslist heeft om nog door te doen tot Parijs 2024, wil Timothy Herman er ook alles uithalen. De speerwerper is momenteel aan zijn eerste van drie trainingsstages dit voorjaar bezig in het Portugese Monte Gordo. Hij legt er de basis voor een seizoen waarin hij hoopt om richting het Belgisch record te gaan.

“Het is hier ideaal”, zegt Timothy Herman/ACME vanuit Portugal. “Het is 16 à 17 graden, maar in het zonnetje voelt dat veel warmer. Het hoeft voor mij ook niet warmer te zijn dan dat, want anders is het contrast met België te groot. Het is hier momenteel ook rustig, en dat is mooi meegenomen in coronatijden.”

Op zijn werk neemt de speerwerper onbetaald verlof om op stage te kunnen vertrekken. “Mijn werkgever steunt mij volledig in mijn doelen”, klinkt het. “Financieel is dat niet interessant, maar gelukkig haalt mijn vader wat budgetten binnen door zich met mijn sociale media bezig te houden. Als je een seizoen op niveau wil voorbereiden, ben je in mijn ogen verplicht om op stage te gaan. Eind februari doe ik een tweede keer tien dagen Monte Gordo in voorbereiding op de Throwing Cup en in de Paasvakantie trek ik voor twee weken naar Cyprus met de Vlaamse federatie.”

De afgelopen jaren had Timothy veel last van zijn knie door een chronische ontsteking van de patellapees. Het is meer dan ooit een aandachtspunt deze winter. “Nu ik voor mezelf heb uitgemaakt dat ik nog wil doordoen tot Parijs 2024, wil ik het ook goed doen. Hoe minder ik die knie belastte, hoe minder last ik had, maar dat werd een vicieuze cirkel. Mijn been werd alleen maar zwakker. Nu zit elke week bij Squadt in Waregem om dat been weer te versterken. Ik voel dat het beter gaat met de knie, al heb ik natuurlijk nog geen wedstrijdbelasting gevoeld, maar het ziet er goed uit.”

De wintertraining verloopt vooralsnog voorspoeding. “Ik heb het geluk dat ik nergens last van heb”, vertelt Timothy. “Binnen mijn mogelijkheden is alles goed aan het lukken. Ik ga nooit 90 meter gooien, maar met mijn lichaam en in combinatie met mijn job wil ik er wel het maximale uithalen.” Dat lichaam is tegenwoordig overigens een pak zwaarder. “Vijftien maanden geleden woog ik 72 kilo, maar dat vonden we te licht. Nu is daar meer dan tien kilo bijgekomen en sta ik veel sterker.”

Het einddoel is Parijs, maar ook dit jaar ziet Timothy al mogelijkheden. “Ik heb nog veel punten van eind vorig seizoen en sta er goed voor richting WK in Eugene. Liefst zou ik dit jaar het BR verbeteren.” Dat staat met 83m65 al de volle 23 jaar op naam van Johan Kloeck. “Als ik dat haal, sta ik meteen ook op het EK in München. Ik hoop mijn seizoen te starten met 79 of 80 meter en daarop te kunnen verder bouwen”, besluit de speerwerper.