11/05

Jonathan Sacoor, die hamstring onder controle heeft, wil dit jaar stap zetten

sacoor-jonathan-2021-tallinn-eku23-reeks-belga-1-min

Jonathan Sacoor.

Het was u misschien opgevallen: Jonathan Sacoor kwam op de interclub in Lier niet verder dan 49”19 over 400 meter. Gelukkig was dat geen representatieve uitslag voor zijn huidige vormpeil. Hij spaarde er zijn hamstring nog even, die sinds afgelopen winter opspeelt maar steeds meer onder controle geraakt. De Belgian Tornado is erop gebrand om in 2022 zijn persoonlijk record nog eens aan te scherpen.

Op het BK indoor in februari stapte hij halverwege uit de wedstrijd. Op het WK indoor in Belgrado maakte Jonathan Sacoor/OEH wél deel uit van het gouden kwartet, maar ook toen speelde zijn hamstringprobleem nog altijd. Ondertussen gaat het beter. “De last is weg, maar ik zit nog met een krachtverschil tussen beide hamstrings”, vertelt hij. “Eigenlijk ben ik dus nog niet honderd procent klaar voor wedstrijden, maar de club had mij nodig, en ik heb het als een goeie training beschouwd, met ook nog de 4x400m erbij.”

Niet voluit gaan op de interclub was voor Jonathan een logische keuze, en toch deed het ergens ook wat pijn. “Ik zit nog in volle voorbereiding en wil zeker zijn dat het probleem aan mijn hamstring niet terugkeert”, legt hij uit. “Het was een mooie strijd, maar het is wel jammer dat ik me nog niet heb kunnen laten zien.”

De Belgian Tornado trok in de Paasvakantie met de VAL op stage naar Cyprus en voelt zich goed in zijn vel. “De trainingen gaan heel vlot”, klinkt het. “Sinds kort kan ik tegen de 90 procent aanlopen, maar het seizoen is nog lang en het WK en EK zijn nog ver. Daar wil ik pas pieken, en zeker niet eerder.”

Een keuze maken tussen het WK in juli en het EK in augustus doet Jonathan voorlopig niet. “Het liefst zou ik individueel op zowel Eugene als München mikken en als het seizoen heel vlot verloopt, ga ik dat ook doen”, zegt hij. “Maar als ik de komende weken wat trager op gang kom, mik ik misschien eerder op het EK.” Het gaat dan voor alle duidelijkheid over zijn individuele ambities. Als ploeg willen de Belgian Tornados hoe dan ook scoren in Eugene.

Het persoonlijk record van Jonathan, dat 45”03 bedraagt, houdt ondertussen al vier jaar stand. Hij is de eerste om te beseffen dat daar stilaan iets aan gedaan mag worden. “Dit hoort het jaar te zijn waarin ik nog eens een mooie stap vooruit zet. Voor mij is 2022 echt een belangrijk jaar, en dat is ook de reden waarom ik op de interclub geen risico’s wilde nemen”, besluit hij.

De IFAM in Oordegem op 28 mei wordt in principe de eerste wedstrijd waarbij Jonathan voluit wil doorlopen over 400 meter.