24/07

In Memoriam Olympiër Charles Dewachtere

charles-dewachtere

Charles Dewachtere loopt op 14 juni 1952 solo naar zijn tweede nationale marathontitel in eigen stad. Meteen goed voor een Olympisch ticket.

Op woensdag 22 juli overleed Charles Dewachtere die in zijn (Olympisch) topjaar 1952 Belgisch marathonkampioen werd en nadien deelnam aan de Olympische 42 kilometer van Helsinki. Hij werd 92 jaar.

De loper van AA Gent – toen nog ARA La Gantoise – werd geboren op 22 december 1927 en had in 1951 al op de nationale atletiekpoort geklopt. In Serskamp werd hij toen op 18 februari nog derde van het Oost-Vlaams veldloopkampioenschap, maar in tegenstelling tot de nummers één en twee van zijn provincie, werd Charles wel toegevoegd aan de Belgische selectie voor de landencross in het uitgeregende Engelse Newport. Daar liet hij met een knappe 20ste plaats andere gereputeerde landgenoten – John Doms, Marcel Vandewattyne en Etienne Gailly om slechts die te noemen – netjes achter zich.
Op 8 juli van dat jaar werd het BK ‘marathon’ georganiseerd van Waregem naar Gent, weliswaar over een korte afstand van 35 kilometer. Dewachtere bleek de snelste in 1u59’30” en bleef als enige onder de twee uur.

Een jaar later boekte Charles Dewachtere zijn grootste triomf. Opnieuw werd het BK marathon georganiseerd van Waregem naar Gent, maar deze keer over de correcte afstand. Die 14de juni kon Charles zijn krachten het best verdelen: hij liet een te snel gestarte groep weglopen, maar niemand van die vroege ontsnappers kon weerstaan aan de sterke finish van de Buffalo die in eigen Gent over de streep liep in een voor die tijd uitstekende 2u23’07”. Topfavoriet Jean Leblond werd er met een halve minuut teruggewezen.

Amper een goeie maand later, op zondag 27 juli, stond Dewachtere in de Finse hoofdstad aan de startlijn van de Olympische marathon, samen met twee Union-lopers Jean Leblond en Jean Simonet. De KAAG-loper bevestigde zichzelf als de beste landgenoot met een meer dan verdienstelijke 18de plaats in 2u34’32”. Leblond en Simonet liepen er respectievelijk als 32ste en 23ste over de streep. Toch beschikte Charles in Finland niet over al zijn mogelijkheden, want na het BK marathon in Gent, kreeg hij af te rekenen met een hielblessure, waardoor zijn Olympische kansen werden gereduceerd.

Opmerkelijk: destijds bestonden er geen nationale-, wereld- en Europese marathonrecords, maar er was wel een Olympisch record voor de marathhon. Emiel Zatopek eigende zich in Helsinki dat record toe in... 2u23'04"... Tot voor 1974 werden er in ons land geen marathonlijsten bijgehouden, noch jaarranglijsten, noch aller tijden. Die eerste jaarlijsten verschenen pas in de Lexicath 1973-1974. Het eerste nationale marathonrecord werd pas gepubliceerd in de Lexicath 1986-1987 en de eerste ranglijsten aller tijden van de marathon verschenen in het Jaarboek 1993.

De begrafenis van Charles Dewachtere zal doorgaan op 30 juli om 10 uur in het crematorium van Lochristi. U kan hier het rouwbericht bekijken.