12/12

EK Dublin: Mixed Relay sleept brons in de wacht, ook Michael Somers stunt met 5e plaats

belgaimage-185432058-full-min

Ruben Verheyden, Vanessa Scaunet, Elise Vanderelst en Stijn Baeten

Zes op een rij. Voor het zesde EK veldlopen op een rij is België erin geslaagd om een medaille te veroveren. In Dublin was de eer voor de Mixed Relay-ploeg, die knap brons veroverde. En dat was niet het enige Belgische hoogtepunt in de Ierse hoofdstad. Michael Somers verraste vriend en vijand – en nog het meest zichzelf – met een vijfde plaats bij de seniores mannen.

De juniores waren gewoontegetrouw als eerste aan zet in Dublin en het mooie aan die categorie is dat alles kan. Niemand die echt al weet wat hij internationaal waard is op die leeftijd. Dat maakt het interessant, maar ook bijzonder moeilijk om je wedstrijd in te delen. Noah Konteh/OLSE startte heel snel, temporiseerde dan stevig om vervolgens heel knap op te rukken naar een achttiende plaats. De andere landgenoten bliezen hun motor wat op. Mathis Lievens/VAC liep als 48e binnen, Wout Louagie/OB als 79e en Kobe Van Rie/ACG als 90e. In het teamklassement leverde dat een elfde plaats op. Bij de juniores meisjes deed Annelies Nijsen/ATLA het niet slecht. Na een sterke slotronde kwam ze als 36e binnen.

Bij de beloftes mannen deelde Guillaume Grimard/DCLA zijn wedstrijd geweldig in. Hij sloot halverwege aan in de kopgroep en speelde daar goed mee. Hij leek een paar keer op het punt om te kraken te staan, maar hield ongelofelijk lang stand en liep naar een meer dan knappe vijfde plaats. De andere drie Belgen liepen vlak bij elkaar in de buurt over de finish: Marco Vanderpoorten/HAMM was 33e, Ward Leunckens/LYRA 35e en Arnaud Collard/HERV 37e. In het teamklassement leverde dat een zesde plaats op: missie geslaagd.

En toen kwam het mooiste: de Mixed Relay. Elise Vanderelst/MOHA had geen superdag, maar kon de schade meer dan beperken en loste als vijfde af. Ruben Verheyden/EA wist een plaatsje goed te maken en Vanessa Scaunet/CABW liep vervolgens de race van haar leven door op te rukken naar de tweede plaats. Stijn Baeten/DCLA kreeg de dankbare maar ook lastige taak om het af te maken. Hij ging de spurt aan met de Fransen en de Ieren voor zilver en brons. Hij timede zijn eindspurt perfect en bracht de allereerste Belgische medaille ooit binnen op de Mixed Relay.

Blijft over: de seniores mannen. Dat België met een sterke ploeg aantrad, wist iedereen. Maar de uitslag werd toch iets onverwacht. Isaac Kimeli/OEH ging mee met een tweede groepje dat streed om de vierde plaats. Michael Somers/LYRA startte meer behouden maar sloot rond halfweg wedstrijd ook aan in het groepje van Isaac. Dat hij in topvorm was, wisten we, maar hij steeg toch nog boven alle verwachtingen uit. Hij bleef meestrijden voorin de tweede groep en besloot uiteindelijk op een prachtige vijfde plaats. Als eerste Belg bovendien, want Isaac finishte iets later als negende. Pieter-Jan Hannes/OLSE startte helemaal achterin maar kon nog opschuiven en eindigde als 45e. Nikolaï Saké/LYRA streed voor wat hij waard was, maar betaalde leergeld. Hij blies zijn motor wat op en eindigde 54e. Voor het team leverde dat een vijfde plaats op.