25/02

Door de muur met Michael Obasuyi: "Het liefst van al doe ik krachttraining"

obasuyi-michael-2020-bki-ldq-2

Michael Obasuyi.

In onze reeks 'Door de muur' spreken we met onze beste atleten over training. Wat was hun zwaarste training ooit? Welke training doen ze graag? En welke veel minder graag? Om de twee weken vindt u bij ons het antwoord van een van onze elites. Vandaag Michael Obasuyi/OEH, die gisteren nog in Madrid liep en zich klaarstoomt voor het EK in Torun.

Zit er een vast patroon in jouw trainingsweken?

"In de voorbereiding wel. Maandag doe ik 's ochtends techniek en na de middag kracht, dinsdag is het eerst snelheid-horden en na de middag kracht. Woensdag ligt de nadruk op herstel: fysio, massage, sauna en eventueel wat stabiliteit. Donderdag doe ik langer tempowerk, bijvoorbeeld 2x4x300m. Zeker niet supersnel, maar belangrijk om een heel seizoen op niveau te kunnen presteren. In de namiddag volgt er nog kracht. Vrijdag beginnen we met een lichte techniektraining en na de middag kracht. Zaterdag doen we heuvels, zondag is rustdag. De krachttraining is het zwaarst op maandag en vrijdag, wanneer de looptrainingen minder intens zijn."

Welke trainingen dragen jouw voorkeur weg?

"Het liefst van al doe ik krachttraining. Dat heb ik echt graag. Waarom? Dat is het mannelijke in mij zeker (lacht). Hordetechniek of lichte looptrainingen vind ik ook leuk, maar als er echt moet afgezien worden sta ik niet altijd met een even grote glimlach op training. Niet dat ik afzien een drama vind, maar tof is anders. Op stage in het zonnetje kan ik daar wél meer van genieten."

In hoeverre zien de trainingen er anders uit in een drukke wedstrijdperiode, zoals de laatste weken?

"Heel anders. Veel patroon zit er niet meer in, het is puzzelen in functie van de races. De trainingen zijn om te beginnen lichter. Twee dagen voor de wedstrijd doe ik meestal nog enkele startjes, de dag na de race doe ik tempo's om het herstel te bevorderen. Soms doe ik daags na de wedstrijd al eens kracht, maar vandaag heb ik een zware reis van in Madrid achter de rug, dus laten we die kracht vallen. Ik ben er voorstander van om in een wedstrijdperiode de dingen op gevoel te doen. Voel ik dat er werk is aan mijn start, maken we daar tijd voor."

Ligt alleen de intensiteit lager in een drukke wedstrijdperiode of ook het aantal trainingen?

"Het aantal trainingen is ook beduidend minder. In de voorbereiding doe ik er negen of tien per week, terwijl ik deze week aan vier of vijf zal zitten. Het aantal krachttrainingen daalt ook van vier naar twee per week. Voor echte zware trainingen is er simpelweg geen tijd meer. Mijn laatste zware workout dateert vanop stage in Zuid-Afrika. Het is ook niet nodig in deze periode. Het gaat nu om finetunen. De volgende zware trainingen zijn pas voor na het EK."

Die zware trainingen, hoe zien die eruit?

"Langere tempo's liggen mij echt niet. Ik verzuur héél snel, gelukkig doe ik de korte horden. Lange tempo's zijn voor mij altijd afzien. Een zware training die we op stage in Zuid-Afrika gedaan hebben, was 3x150 meter met twaalf minuten rust tussen. Zware trainingen mét horden zullen voor in Belek zijn in april, maar al bij al valt dat allemaal goed mee. Het is niet vaak sterven zoals bij 400 meterlopers."  

Welk soort trainingen gebruik jij om te weten of je klaar bent voor een grote wedstrijd?

"Af en toe doe ik een 30 meter vliegend om mijn topsnelheid te checken. Als die goed zit, volgt de rest normaal wel. Maar op de horden kan het altijd even duren voor je in het juiste ritme komt."

Het EK begint over zeven dagen, jij bent over negen dagen aan zet. Hoe ziet die laatste rechte lijn eruit?

"Vooral rusten. Eén keer zal ik nog een trainingsprikkel proberen te geven, maar nu valt er niet meer veel aan mijn vorm te veranderen. Het is nu vooral mentaal voorbereiden. Speciale routines in aanloop naar een kampioenschap heb ik niet. Kine, osteo en massage doe ik altijd, en voor de rest gaat het om relaxen en plezier maken. Dat geldt ook voor mijn opwarming op het EK. Ik doe gewoon waar ik zin in heb. Dat werkt het beste voor mij."

Wanneer vlieg je naar Torun? En vind je het belangrijk om nog iets te doen meteen na die vlucht?

"We vliegen dinsdag, vanuit Parijs. Voor mij is dat ideaal, goed op tijd. De dag van de landing wil ik zeker nog loswerken, want vliegen is niet ideaal voor het lichaam. Dat voel je in hamstrings, kuiten en rug. Ik loop los, doe stretching, een warming-up, wat versnellingen en fysio. Dat lijkt me heel belangrijk."