17/12

Door de muur met Ben Broeders: "Als een training niet lukt ben ik heel chagrijnig"

broeders-ben-2020-mvd-jdc-1
In onze reeks 'Door de muur' spreken we met onze beste atleten over training. Wat was hun zwaarste training ooit? Welke training doen ze graag? En welke veel minder graag? Om de twee weken vindt u bij ons het antwoord van een van onze elites. Vandaag Ben Broeders/DCLA, dit jaar twee keer goed voor een Belgische recordhoogte van 5m80 in het polsstokspringen.

Hoe ziet een trainingsweek eruit bij jou?

"Op maandag en woensdag begin ik met lichaamsscholing. De bedoeling van die trainingen is om mijn hele lichaam synchroon te laten samenwerken. De nadruk ligt op coördinatie en de juiste krachten op het juiste moment aanspreken. Ik train met hele lichte gewichtjes, of meestal zonder gewichten en gewoon met bal of aan een rek. In de namiddag doe ik een sprongtraining. Dinsdag begin ik met een turnsessie, in de namiddag doe ik een combinatie van kracht met lopen.

"Woensdag is hetzelfde als maandag, donderdag hetzelfde als dinsdag met dat verschil dat de turntraining in de namiddag is. Ik blijf elke donderdagavond slapen in Gent, want vrijdag begin ik met een turnsessie waar de nadruk meer op mobiliteit en de juiste hoeken ligt. In de namiddag volgt er nog een sprongtraining, waarbij ik korter en minder spring dan op maandag en woensdag, en op één werkpunt focus. Zaterdag doe ik een looptraining, zondag is mijn rustdag."

Zijn er bij al die trainingsvormen dingen je graag of net helemaal niet graag doet?

"Er is geen enkele training die ik niet leuk vind, dat is al een groot voordeel. Het leukste blijft gewoon springen natuurlijk. De coördinatietrainingen zijn niet per se de leukste, maar die helpen mij wel enorm om mijn patroon te veranderen. Daar probeer ik alles juist te doen, op een trage en gecontroleerde manier. Daarna proberen we dat om te zetten naar een turntraining om het vervolgens naar het springen om te zetten."

Nog dingen waar je aandacht aan besteed of tijd insteekt om beter te presteren?

"Ik begin elke ochtend met wat mobilisatieoefeningen en sluit daar 's avonds ook mee af, met oog op herstel. Elke avond lig ik in de Normatec om mijn benen te laten recupereren, één keer per week ga ik naar de masseur. Daarnaast doe ik nog elke avond Powerbreath om mijn middenrif te trainen. En ik doe elke dag tien minuten oefeningen van de psycholoog. "

Welke soort traingingen zijn de zwaarste?

"Als ik een nieuw schema heb voor coördinatie, moet ik mij daar enorm op focussen. Dan is het even helemaal op in mijn bovenkamer en trekt mijn volgende springtraining op niet veel. Op zich zijn kracht- en looptrainingen het zwaarst. Ik probeer wel om mijn planning zo te maken dat ik fris aan de sprongtraining kan beginnen, want zo haal ik er veel meer uit. Vermoeid springen kan eens nuttig zijn, maar niet te vaak. Als een training niet lukt zoals ik wil, ben ik heel chagrijnig."

Wat is de zwaarste training die je ooit hebt moeten doen?

"Reeksjes van 20 meter spurt, terugwandelen, 40 meter spurt, terugwandelen, 60 meter, 40 meter, 20 meter. Best een leuke training, maar op het einde gaat het gewoon niet meer. Het is een training die we in het verleden vooral in de opbouw in april deden, maar tegenwoordig zijn de zwaarste trainingen wat uit mijn schema verdwenen. Sinds vorig jaar zijn we de belasting veel meer gaan verdelen over de week. Ik train nu zo vaak, dat ik moeilijk zot kan doen of een keer 8x400 meter knallen. Dat kan er gewoon niet bij."

Train je anders op stage, of is er daar weinig verschil met thuis? En ga je deze winter nog op stage?

"Op stage train ik toch nog zwaarder. Dat zit hem ten eerste in de warmte, maar ook in het weg zijn van huis. Thuis moet je toch altijd nog naar de winkel, koken, enzovoort. Het ritme is er anders. Op stage gaan is iets fysiek, maar ook mentaal. Je moet niet anders doen dan trainen en fris blijven, zonder afleiding. In de recuperatie zit het grootste rendement. Misschien trek ik in januari nog eens op stage."

Voel je een topprestatie al aankomen op training of niet?

"Ja. Tijdens sprongtrainingen voel ik dat komen. Ik word frisser en frisser en op een bepaald moment gaat het vanzelf. Ik blijf in aanloop naar een groot toernooi wel even vaak trainen, maar de intensiteit van de trainingen neemt af."