05/08

Thiam opnieuw Olympisch kampioene en Vidts vierde

thiam-nafi-2021-tokio-os-belga-7

Nafi Thiam

Nafi Thiam en Noor Vidts mochten de zevende dag van het Olympische atletiektornooi open voor de Belgen in het verspringen. Na de eerste dag in de zevenkamp stond Thiam op een derde plaats en Vidts op een tweede plaats. Op de tweede dag stonden nog drie disciplines op het programma vooraleer de medailles werden uitgedeeld. De Belgian Cheetahs, de vrouwen op de 4x400m, ging op zoek naar een ticket voor de finale. Ismael Debjani ging met dezelfde ambitie van start in zijn halve finale op de 1500m.

Nafi opnieuw op 1 en Noor net naast podium

Nafi Thiam/RCFL kende een degelijke eerste dag zonder echte uitschieter, terwijl Noor Vidts/VAC geweldig presteerde tijdens haar eerste dag. Het bracht Vidts op een tweede plaats in het klassement, na de Nederlandse Anouk Vetter, maar voor Thiam op een derde plaats. In het verspringen ging Thiam op zoek naar goede afstand om de leidersplaats over te nemen van de Nederlandse. Met 6m60 deed Thiam het uitstekend. Vetter deed het eveneens goed met 6m47, maar Thiam kwam tot op vier punten van Vetter. Noor Vidts deed verder op haar elan, want met 6m32 deed de Vilvoordse het meer dan uitstekend en kon ze haar derde plaats behouden. Nadien volgde het speerwerpen, een topnummer voor Thiam en Vetter. Met 54m68 haalde Thiam sterk uit en pakte de leidersplaats over van Vetter, die bleef steken op 51m20. Noor Vidts presteerde andermaal uitzonderlijk sterk met een opnieuw een PR. Ze liet haar speer landen na 41m80, drie meter verder dan ooit. Desondanks zakte Vidts naar een vijfde plaats, want de Amerikaanse Kendell Williams en de Nederlandse Emma Oosterwegel gingen haar voorbij.

In afsluitende 800m hadden de Belgen een duidelijk doel voor ogen. Thiam moest Vetter achter zich ouden en Vidts moest vier seconden sneller lopen dan Oosterwegel en Kendell. Vidts won de tweede reeks van de 800m in een sterke 2’09”05, het zoveelste PR voor Vidts. De Amerikaanse kraakte en finishte in 2’16”91, waardoor ze vijfde eindigde in het eindklassement. Oosterwegel moest vechten om in het spoor van Vidts te blijven. Op het einde moest ze enkele meters toegeven, maar met 2’11”09 kon ze de schade beperken. De Nederlandse pakt op die manier brons en Noor Vidts eindigt op een ontzettend knappe vierde plaats met 6571 punten, andermaal een PR. Intussen deed Thiam het ontzettend goed. Met 2’15”98 kon ze Vetter zo’n drie seconden achter zich houden, waardoor Thiam haar Olympische titel succesvol verdedigde dankzij 6791 punten. Anouk Vetter pakt zilver en Nafi Thiam kroont zich voor de tweede keer in het carrière tot Olympisch kampioene.

Cheetahs naar finale

Naomi Van Den Broeck/ROCA, Imke Vervaet/RCG, Paulien Couckuyt/VAC en Camille Laus/OEH vertrokken in de eerste van twee reeksen met een duidelijke missie, een plaats in de finale van de 4x400m verzekeren. Met een derde plaats in een nieuw Belgisch record met 3’24”08 slaagden de Belgische vrouwen in het opzet. De Cheetahs lieten knappe tussentijden noteren met 51"69 voor Van Den Broeck als startloopster, 50"70 voor Vervaet, 51"08 voor Couckuyt en 50"61 voor Laus. De finale staat gepland op zaterdagmiddag om 14u30 Belgische tijd.

In de halve finales van de 1500m kwam Ismael Debjani/CABW niet in buurt van de finale. Hij kon zijn sterke prestatie van in de reeksen niet herhalen en werd elfde in zijn reeks. Enkel de eerste vijf en de twee snelste verliezende tijden plaatsten zich voor de finale.

Alle info over onze Belgische atleten op de Olympische Spelen vind je hier en alle wedstrijden en interviews met onze Belgen vind je terug op Sporza.be.