15/11

Noor Vidts legt op stage in Belek de focus op volume

vidts-noor-2021-belek-boic-stage-belga

Noor Vidts.

Samen met heel wat andere olympiërs of potentiële olympiërs vertoeft Noor Vidts deze week op stage in het Turkse Belek. De zevenkampster werkt er vooral veel trainingsvolume af, zonder al heel specifiek te werk te gaan. Ze vertelt ook over de nieuwe uitdagingen die haar successen in 2021 met zich meebrengen op vlak van doelen en verwachtingen.

Zaterdag is Noor Vidts/VAC in alle vroegte naar Turkije vertrokken. “We stegen op om 6uur. Gelukkig woon ik dicht bij luchthaven en moest ik ‘pas’ om 3u30 opstaan”, vertelt ze. Atleten uit tal van sporten verblijven momenteel op BOIC-stage in Belek.

Vooraleer Noor aan haar wintertraining begon, kneep ze er even tussenuit. Na de Memorial Van Damme nam ze drie weken vakantie. Met de verplichtingen in verband met haar vierde plaats in Tokio viel het nog wel mee. “Er waren een paar vragen, een paar interviews, maar ik heb rustig van mijn vakantie kunnen genieten”, klinkt het. “Voor mij is er niet zo veel veranderd. Ik ga gewoon mijn gangetje. Als ik op een atletiekpiste kom word ik herkend en ook in Vilvoorde zegt er wel eens iemand ‘ah ben jij niet die loopster’, maar gelukkig ben ik geen echte BV.”

Ze heeft dus weinig last van te veel bekendheid, maar de verwachtingen van de buitenwereld over de prestaties van Noor zijn wel stevig toegenomen na zilver op het EK indoor en een vierde plaats op de Spelen. “Maar ik wil mijn ding blijven doen”, klinkt het vastberaden. “Ik wil mijn wedstrijden afwerken zonder verwachtingen. Gewoon starten zonder concrete doelen en genieten, dat heeft altijd gewerkt voor mij. Het wordt een nieuwe challenge om daar niets aan te veranderen terwijl het publiek of journalisten misschien meer van mij verwachten. Ik probeer me niet te laten beïnvloeden.”

Eind september hervatte de zevenkampster de trainingen. De heropstart verloopt niet altijd even makkelijk na een kleine break. “De eerste twee weken was ik superstijf. Ik voelde dat mijn algemene conditie verminderd was. Dan denk je heel even: oei, alles is weg. Maar het komt snel terug. In de eerste fase lag het accent op volume, zonder al heel technisch te werken. De komende weken gaan we meer aan techniek werken, met name aan mijn acceleratie.”

Recent stond er een inspanningstest bij Bakala Academy op het programma. Die moet helpen om de trainingsintensiteiten te sturen. “Mijn aerobe basis was wat minder. Daar gaan we de volgende weken wat accent op moeten leggen. Anaeroob was ik wel sterker geworden”, legt Noor uit.

In Belek schakelt de meerkampster een versnelling hoger. “We gaan een beetje technieken prikkelen, maar vooral nog veel volume doen”, luidt het. “Tot nu heb ik niet extreem veel getraind, maar dat zal deze week een pak meer zijn. Dat volume zit hem dan in zowel lopen als kracht, waar we veel herhalingen doen. Eigenlijk in alles, want ook bij werpen met een medicinbal gaan we naar 200 herhalingen in één training en ook op de horden doen we veel reeksjes, zonder al te veel op techniek te letten. Eventueel neem ik de horden zelfs met mijn ander been. Ik zit nu ook wat op de fiets om de impact te verminderen.”

Op BOIC-stage wordt er niet alleen hard getraind, maar is er ook ruimte voor kennismaking met atleten uit andere sporten. “De sfeer is leuk. Elke avond staat er wel een activiteit of presentatie op het menu en is leuk om mensen uit andere sporten te ontmoeten. We gaan nog breakdancen later deze week en er staat ook een nog een teambuilding op het menu waarvan we de inhoud nog niet kennen.”

Ondertussen krijgt ook de wedstrijdplanning van Noor stilaan vorm. Ze wil een vijfkamp in Frankrijk afwerken en als ze zich plaatst voor het WK indoor in Belgrado, staat ook dat op de planning. “Een paar wedstrijden afwerken in de winter vind ik fijn om mijn niveau en de intensiteit op te krikken”, zegt ze. “Dat heeft vorig jaar goed gewerkt.”

Ondertussen schrijft de studente Bio-ingenieur haar thesis. Die gaat over de monitoring van trainingsbelasting bij sprint-kajakkers. “Het is anders dan de vorige jaren. Je hebt geen verplichtingen, maar je kan het ook niet laten liggen. Het werk is nooit af. De bedoeling is toch om het in één jaar af te krijgen en de deadline van 13 mei te halen”, besluit ze.