25/03

Koen Naert snel bij het WK halve marathon

-jd17351

Koen Naert: snel bij het WK halve marathon en met gerust gemoed richting EK in Berlijn.

Zaterdag is Koen Naert op het WK Halve Marathon in het Spaanse Valencia 22ste geworden in een bijzonder scherpe 1u01’42”. De West-Vlaming werd daarmee derde Europeaan en tekent daarmee voor de snelste Belgische halve marathon van de afgelopen 18 jaar.

Het decor in Valencia was prachtig en het parcours was ook bijzonder snel, maar toch waren de omstandigheden niet ideaal. Er stond een heel stevige wind, waardoor de meeste favorieten in de eerste wedstrijdhelft de kat wat uit de boom keken. Naert bleef heel lang meedraaien in de kopgroep en moest enkel lossen, toen de Kenyaan Kamworor op vijf kilometer van de finish het tempo met een ruk de hoogte injoeg. Kamworor kwam solo aan in 1u00’02" en behaalde zo zijn derde opeenvolgende wereldtitel. Naert, die na 15 kilometer als 25ste doorkwam, haalde in de slotkilometers nog drie atleten, waaronder de Spanjaard Lamdassem, in en finishte finaal als 22ste in een schitterende 1u01’42", de vijfde beste Belgische prestatie ooit.

“Eerlijk gezegd had ik vooraf gehoopt op een tijd van rond 1u02'30" en dat zou al schitterend geweest zijn,” aldus Naert. “Maar met 1u01’42” loop ik hier nog eens een heel stuk sneller… daar had ik zelfs niet van durven dromen. De omstandigheden waren nochtans zeker niet ideaal. Er stond enorm veel wind, maar ik denk dat ik een verstandige wedstrijd gelopen heb. De eerste 15 kilometer heb ik kunnen profiteren van de snelle Afrikanen en heb ik me goed kunnen wegstoppen. Enkel de laatste vijf kilometer heb ik wat alleen mijn plan moeten trekken, maar dat is prima gelukt.  Ik ben enorm trots op deze prestatie en het geeft me ook echt enorm veel vertrouwen om richting Berlijn verder te werken. Met deze tijd heb ik nu het gevoel dat ik het kleine kloofje dat er nog was met de absolute Europese top, heb dichtgelopen. Als ik die tijd nu doortrek naar de marathon, dan heb ik toch opnieuw een serieuze stap voorwaarts gezet,” gaat hij verder.

De atleet van Excelsior was behoorlijk diep gegaan in Valencia, maar een langere rustperiode zoals na een volledige marathon is zeker niet aan de orde. “Onmiddellijk na de aankomst had ik het gevoel dat ik nog behoorlijk fris zat, maar dat was waarschijnlijk vooral de euforie en de vreugde die zich van mij meester gemaakt had. Tien minuten na de aankomst voelde ik wel dat ik heel diep in mijn krachtenarsenaal had moeten tasten, want ik dacht eventjes dat ik flauw ging vallen. Nu ga ik het een weekje wat rustiger aandoen. Ik zal een aantal looptrainingen afwisselen met een aantal alternatieve trainingen en daarna zal ik samen met trainer Raymond [Van Paemel] kijken hoe we het best de periode overbruggen naar de voorbereiding op Berlijn, wat uiteraard nog steeds het hoofddoel is,”  besluit hij.