11/07

EKu23 Gävle: geslaagde start op Vlaamse feestdag

vandeput-eku23-2019

Babette Vandeput gooit op de Vlaamse feestdag haar discus naar de Europese EKu23-finale.

De beste Europese beloften verzamelen de volgende dagen in het Zweedse Gävle om er het EK in hun categorie te betwisten. Op de eerste dag, de Vlaamse nationale feestdag, traden al zes Belgen aan.

Hanne Maudens begon haar zevenkamp met de klassieke 100m horden. Ondanks een strakke tegenwind bleef de atlete met 14”06 amper zes honderdsten boven haar beste prestatie in een meerkamp. Vervolgens trok ze naar de hoogspringstand, waar ze met 1m73 heel wat punten liet liggen. In haar recordzevenkamp was ze goed voor 1m80. In het kogelstoten en de 200m deed Maudens wel telkens beter dan haar beste meerkamp met respectievelijk 13m36 en 24”17. Na één dag staat de meerkampster voorlopig op de derde plaats met een puntentotaal van 3.576.

Alexander Doom maakte een geslaagde passage op de baanronde. Doom won de derde van vier 400m-reeksen in een degelijke 47”39 en kan morgen een gooi doen naar een eerste individuele finaleplaats op internationaal niveau. In totaal liep de West-Vlaming de zevende tijd van alle atleten in de reeksen.

Goed nieuws was er ook voor Babette Vandeput. De specialiste met de discus verzekerde zich niet rechtstreeks in de eerste van twee groepen, maar zou uiteindelijk wel negende worden in totaal dankzij een seizoensbeste van 51m91. Morgenavond mikt Vandeput voluit op een verbetering van haar persoonlijk record en een plaats bij de beste acht.

Ook Michael Obasuyi deed het uitstekend. Hij won de derde van vijf reeksen op de hoge horden in 14”15. De wind speelde de atleten ook hier erg veel parten. Obasuyi trekt met de vijfde tijd van de reeksen naar de halve finales van morgen. Een finale is dus absoluut mogelijk voor de vierde van het WK voor juniores van vorig jaar.

Voor Dorian Boulvin zit het EK na de eerste dag al op. Boulvin liep een knappe koers tijdens de rechtstreekse finale van de 10.000m. Na 5000m leek hij op weg naar een chrono van 29’10". In het tweede wedstrijddeel kon hij nog verdapperen. Uiteindelijk finishte hij als twaalfde in een stevig persoonlijk record van 29’04”30, meer dan 20 seconden beter dan zijn voormalig persoonlijk record.

Camille Muls zou het moeilijk krijgen om een finaleplaats te verzekeren in de 800m, aangezien ze in de eerste van drie reeksen werd ingedeeld. Muls moest bij de eerste twee atletes finishen om kans te maken op de finale. Ze liep een tactisch sterke koers, maar moest in de slotfase toch het hoofd buigen. Muls finishte als vierde in 2’07”18, goed voor de achtste tijd van alle vrouwen in de reeksen, maar helaas niet genoeg om met de verliezende tijden naar de finale te mogen. Daarvoor was 2’06”73 nodig. Een diskwalificatie van de Roemeense atlete die derde werd in de reeks van Muls veranderde daar niet veel aan.

Bekijk hier het overzicht van de EKu23 in Zweden.