14/10

BK Marathon: Toptijd voor Lauwaert, dubbelslagen voor ROBA en LYRA

jdc-4781-00001

Nina Lauwaert met clubgenote Karen Van Proeyen op het podium. Nina zorgde voor een topprestatie in Eindhoven.

De ROBA-vrouwen en de LYRA mannen zorgden in Eindhoven voor een dubbelslag tijdens het Belgisch kampioenschap marathon. Nina Lauwaert en Kristof Nackaerts wonnen hun eerste Belgische marathontitel. Nina Lauwaert impressioneerde met een toptijd.

Voor Kristof Nackaerts was het al de vierde opeenvolgende keer dat hij in Eindhoven op het BK-podium stond, maar deze keer mocht de Lyranaar pronken met de gouden medaille  Met 2u24'53" was hij anderhalve minuut sneller dan zijn clubmakker Olivier Van Hoey die z'n  31ste verjaardag én zilveren medaille met 2u26'23" kracht bijzette. 30-jarige Beverenaar Tommy Kinders/ROBA pakte verrassend de bronzen plak in 2u27'29" en hij hield daarmee een van de medefavorieten, debutant Steven Casteele/KKS (2u27'56"), van het podium. Bart Verschoren/DAC pakte even later de mastertitel in 2u29'43".

Bij de vrouwen zorgde Nina Lauwaert voor een buitengewone prestatie: zij won niet alleen de totaalrace in Eindhoven, maar in 2'30"22 verpulverde ze haar persoonlijke besttijd en staat daarmee op een stevige 5de plaats in de ranglijst aller tijden, na vier gewezen Olympiërs (Renders, Slegers, Van Landeghem en Pardaens).  Overigens: Ria Van Landeghem/SPBO liep in Eindhoven nog eens een marathon en pakte in 3u10'47" stevig de mastertitel W60 én een nieuw nationaal record in die leeftijdscategorie: 12 minuten sneller dan de maatstaf die al 22 jaar standhield.
Karen Van Proeyen, clubgenote van Lauwaert, werd net als vorig jaar tweede, maar was wel zegge en schrijven 6 seconden sneller dan in 2017 op ditzelfde parcours. Karens nieuwe besttijd staat nu op 2u39'48". Vlaams kampioene halve marathon, Annelies Deketelaere/HAC, klokte 2u50'52" voor haar bronzen medaille.